Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V litvínovské chemičce došlo k výbuchu: Čtyři lidé se zranili, na místě vypukl požár

V Litvínově v chemičce došlo k výbuchu a požáru.
V Litvínově v chemičce došlo k výbuchu a požáru.  (Autor: Hasiči Meziboří)
Aktualizováno -
21. července 2022
15:39
Autor: ČTK - 
21. července 2022
05:55

V chemickém závodě v Litvínově byli při výbuchu ve středu krátce před půlnocí zraněni čtyři lidé, všichni jsou mimo ohrožení života, jeden z nich ale zraněn vážně. Vrtulník ho v noci transportoval do nemocnice. Po explozi vypukl požár, který se hasičům podařilo zastavit, oznámil Orlen Unipetrol na twitteru. Po šesté hodině ranní byl požár téměř uhašen. Případ policisté vyšetřují jako obecné ohrožení. 

„Výrobní jednotka byla z preventivních důvodu odstavena,“ napsala firma na twitteru. Příčinou výbuchu byla „technická závady na hydrokrakovací jednotce“.

Mluvčí firmy Pavel Kaidl sdělil ČTK, že požár je téměř uhašen a hasiči kontrolují požářiště termokamerou. „Během dne budeme zjišťovat rozsah poškození, příčinu nehody určí zahájené vyšetřování,“ doplnil. Obyvatelům okolních měst a obcí se omluvil za způsobené nepříjemnosti. Jejich bezpečí ani životní prostředí podle mluvčího ohroženo nebylo.

Policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Ve čtvrtek ráno začalo vyšetřování příčiny exploze, následně bude stanoven rozsah škod. „Kolegové místo ohledávají,“ uvedl Krieger. Výrobní jednotka je z preventivních důvodů odstavena. Příčinou výbuchu byla podle vyjádření firmy technická závada na hydrokrakovací jednotce.

Vážná zranění

Jednoho ze čtyř zraněných při noční explozi v chemickém závodě v Litvínově musel vrtulník převézt do nemocnice v Praze na Vinohrady. Jde o velmi těžké zranění.

„Na místě se zranily čtyři osoby. Jedna velmi vážně a byla letecky transportována do Prahy na Vinohrady," uvedl Voleník. Dodal, že další tři zraněné do pražské nemocnice převezly sanitky.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně.

Video  Požár chemičky v Litvínově.  - Čtenář Blesku
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 21. července 2022 11:02 )

hlavně rozšiřují výrobu v Polsku a Unipetrol jim slouží jen jako dojná kráva

krapotkin ( 21. července 2022 09:53 )

Tohle ještě jde, ale počkejte až bouchne zásovník etylénu (to je ta koule na sever od Petrochemie), To naši hasiči říkali, že nejbližší bezpečný výjezd hasičů bude v Českých Budějovicích. Tak to snad spláchne konečně i Prahu s celou vládnoucí sebrankou.

Jaryn19 ( 21. července 2022 09:38 )

rafinerie OMV je KO, nyní problém v Záluží, nafta a benzín nejspíš nezlevní

Markéta Fourová ( 21. července 2022 07:42 )

Ju bylo to krásné probuzení rána a pak otřes postele co víc si přát napřed mě napadlo že by to mohl být dárek z Ruska pak mi došlo že jsou vedra a opět chz když jsme vyšli na zahradu tak už začínali spalovat a krásné n svítilo nebe .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání