Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V národním parku Saské Švýcarsko vypukl lesní požár: Hoří nedaleko českých hranic!

Autor: ČTK - 
18. července 2022
14:26

V německém národním parku Saské Švýcarsko v noci na pondělí vypukl lesní požár. Hoří nedaleko hranic s Českem u známého skalního mostu Bastei. S plameny bojuje přibližně 100 hasičů, informovala dnes agentura DPA.

Krátce po půlnoci byli hasiči přivolání k požáru, který vypukl na příkrém zalesněném svahu pod mostem Bastei. Ten je vyhledávaným turistickým cílem a jedním ze symbolů národního parku. Příčina požáru podle místních médií dosud není známa.

„Kolem 4:00 již hořela plocha 250 krát 50 metrů,“ řekl deníku Bild mluvčí drážďanské policie. Asi 2500 čtverečních metrů již podle něj shořelo. Hasiči se snaží oheň ve svahu zdolat shora i zdola a vodu odebírají přímo z Labe, jejich snažení však komplikuje nepřístupný terén. Podle stanice Radio Dresden se dva hasiči zranili – jednoho postihly mdloby a druhý si podvrtl koleno.

Cyklostezka podél řeky Labe je uzavřena mezi obcemi Rathen a Wehlen. Nepřístupný je také samotný most a vyhlídka na přilehlém skalním hradu Neurathen.

V Německu, které v pondělí na západě země očekává teploty přes 40 stupňů Celsia, panuje zvýšené nebezpečí požárů kvůli přetrvávajícímu suchu. V Saském Švýcarsku nyní platí čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň výstrahy před lesními požáry.

Video  Požár haly v Zápech u Prahy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání