Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

V Olšanech u Prostějova výbuch zdemoloval dům: V troskách našli tělo muže!

Aktualizováno -
18. července 2022
21:16
Autor: ČTK - 
18. července 2022
12:23

V Olšanech na Prostějovsku v pondělí výbuch zbořil řadový dům a dva okolní domy poškodil. Dvě desítky domů v okolí mají vybitá okna. Exploze zranila tři lidi. Jde o obyvatelku sousedního domu a řidiče a spolujezdce z projíždějícího auta. Hasiči po několika hodinách našli v sutinách domu tělo muže. Kriminalisté výbuch vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina exploze zatím není jasná. Kvůli události uzavřela policie okolí i sjezd z dálnice. Předběžná škoda je deset milionů korun. Záchranné práce stále pokračují. 

Výbuch nastal kolem 11:00. „Šlo o jednopodlažní dům v husté zástavbě, který byl po výbuchu zcela zničen. Poškozeny jsou také další dva objekty v těsném sousedství, tam je bude muset prohlédnou statik. Poškozeny jsou další zhruba dvě desítky budov v sousedství, mají vybitá okna. Po odpojení přívodu plynu začali hasiči prohledávat sutiny domu, čekáme také na příjezd kynologa,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.  

Hasiči před osmou hodinou večerní našli v troskách domu tělo muže. „Náročné vyhledávání hasičů i kynologů se psy a specialistů z usar týmu ve velkém množství sutin skončilo po 8 hodinách bohužel tragicky,„ popsali hasiči. Jeho totožnost policie ověřuje. Může jít o majitele domu. Hasiči stále prohledávají sutiny, záchranné a likvidační práce budou pokračovat i v noci.

Podle policejní mluvčí na místě zasahuje kriminální služba, policejní technik a kvůli zadokumentování situace byl vyžádán policejní dron. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina výbuchu není jasná. Podle Zajícové byli zraněni tři lidé – šlo o obyvatelku z protějšího domu a řidiče a spolujezdce z projíždějícího auta.

„Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem,“ řekla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

Starosta Olšan Milan Elfmark řekl, že nešlo o dům v rekonstrukci, o tom, zda se v něm někdo nacházel, nechtěl spekulovat. 

Zajištění objektů hasiči konzultovali se statikem, který hodnotil stav okolních domů. „Po jeho kontrole se mohli vrátit do svých domovů lidé, které jsme po výbuchu evakuovali. Celkově jich bylo deset," uvedla mluvčí hasičů. 

Hasiči z Moravskoslezského kraje na místo vyslali speciální techniku, a to dvojici kontejnerů určených pro stabilizaci narušených budov a pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích. „Vezeme bioradar, štěrbinovou kameru i echolokátor,“ uvedl na Twitteru mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

V současné chvíli zasahuje na místě 50 hasičů z osmi jednotek. “Máme k dispozici usar tým a z našeho záchranného útvaru z Hlučína přijel sací bagr, který se dá využít na efektivní odklízení sutin,„ doplnila Balážová.  Kvůli vyšetřování neštěstí uzavřeli policisté sjezd z dálnice a také ulici z druhé strany.

Výbuch domu vyšetřovali policisté na Prostějovsku také v září 2018, kdy vybuchl dům ve 12 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Kriminalisté případ nakonec odložili, muž totiž při výbuchu zemřel.

Video  Výbuch v Olšanech u Prostějova zcela zdemoloval jeden z domů  - Pavel Jermář
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 18. července 2022 18:20 )

Prý výroba zábavní pyrotechniky, vypadá jak když někdo se pokoušel vyrobit trhavinu k odstřelení části lomu. V řadové zástavbě domů sousedi neměli potuchy co se děje za nalepenými zdmi na sebe."Na samotě se to stát nemůže."
pardon, tím se nikomu a ničemu nevysmívám.

Lomikel ( 18. července 2022 17:30 )

na palírnu je to brzo.
Švestky ještě nedozrály, ani nevykvasily.....

blue_Moon ( 18. července 2022 12:51 )

Podle fotky nalepené řadové domy jsou navzájem propojeny . Únik nahromaděného plynu či jiných splodin vedou k výbuchu.Vyseklá demolice v řadě domů.
To musela být řacha a úlek, šok pro ostatní obyvatelé ulice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání