Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pokoušeli býky, doplatili na to! Při tradičním běhu se ve španělské Pamploně zranili čtyři muži

Autor: ČTK - 
10. července 2022
14:14

Čtvrtý den tradičního běhu s býky ve španělské Pamploně se odehrál bez vážnějších zranění. Býci v neděli nikoho na rohy nenabrali, místní nemocnice ošetřila jen čtyři Španěly ve věku od 24 do 43 let, kteří utrpěli menší zranění, například kopance. Uvedla to agentura AP.

Šesti býkům trvalo dvě a půl minuty, než proběhli necelý kilometr dlouhou trať. V úzkých dlážděných uličkách se jim snažily uniknout stovky lidí, většina v tradičním bílém oblečení a červeném šátku.

Festival na počest patrona města, svatého Fermína, se letos koná poprvé od roku 2019. V minulých dvou letech byl zrušen kvůli pandemii covidu-19. Do příštího čtvrtka se uskuteční celkem osm běhů, zbývají tedy ještě čtyři.

Každý den brzy ráno se uličkami starého města žene šest býků, z nichž někteří váží i přes 600 kilogramů, a také několik krotších volů. Když zvířata dorazí do arény, čekají je býčí zápasy.

Při zkoušce odvahy se každoročně zraní i desítky běžců. Celkem 16 lidí od roku 1910 zemřelo, poslední oběť je z roku 2009. V roce 2019 býci pobodali osm lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání