Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krvavý útok na nákupní centrum v Kodani: Řádění střelce si vyžádalo 3 oběti

Aktualizováno -
4. července 2022
15:53
Autor: ČTK, yks - 
3. července 2022
19:05

Střelec v nákupním centru v Kodani v neděli večer zabil tři lidi a několik dalších lidí zranil, čtyři zranění jsou v kritickém stavu, oznámil šéf kodaňské policie. Policie už v neděli informovala o mrtvých a zraněných, počty ale neuvedla. Podle ní případ zřejmě nesouvisí s terorismem, informovala agentura Reuters.

 

Krátce po činu policie zadržela 22letého dánského občana, v pndělí absolvoval předběžný výslech u městského soudu, a poté byl poslán na 24 dní do vazby. Muž, který byl obviněn z vraždy a pokusu o ni, bude zadržován na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny, upřesnila dánská policie.

Šéf kodaňské policie Sören Thomassen dříve řekl, že motiv střelce není znám a nevyloučil teroristický čin. Na noční tiskové konferenci uvedl, že vyšetřování pokračuje, ale že policie nemá žádné náznaky, že by do útoku byl zapojen ještě někdo další.

Oběti si vybral náhodně

Oběťmi jsou dva dánští občané - 17letý chlapec a 17letá dívka - a 47letý Rus. Čtyři další lidé - dva dánští a dva švédští občané - utrpěli závažná střelná poranění. Jejich stav je podle Thomassena kritický, ale stabilizovaný. Šéf kodaňské policie dodal, že několik dalších lidí se lehce zranilo, když utíkali z nákupního centra.

Své oběti si podle Thomassena střelec patrně vybral náhodně. Upřesnil také, že nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o čin s teroristickým či rasistickým pozadím. V předchozím nočním prohlášení policie terorismus nevylučovala. Pravděpodobný střelec se podle Thomassena v minulosti léčil na psychiatrii.

Informaci o střelbě v nákupním středisku Fields, které se nachází nedaleko kodaňského letiště, policisté obdrželi krátce po 17:30 SELČ. Na místo vyrazilo mnoho těžce ozbrojených policistů, hasiči a záchranáři. Na záběrech ze sociálních sítí bylo vidět, jak lidé v panice utíkají z nákupního centra.

Dánská televize TV2 zveřejnila zrnitou fotografii údajného střelce - muže v šortkách, vestě a tričku bez rukávů, který v rukou nejspíše drží pušku. Podle dnešního Thomassenova vyjádření našla policie u střelce v době útoku nůž a pušku, přičemž „přístup“ měl kromě toho také k pistoli. K držení zbraní neměl povolení, uvedla agentura DPA.

Je to velmi vážné

„Zatím s jistotou nevíme, kolik je zraněných nebo mrtvých, ale je to velmi vážné,„ řekla starostka Kodaně Sophie Andersenová. Nákupní centrum Fields patří k největším ve Skandinávii, uvedla agentura AP.

Hlavní kodaňská nemocnice Rigshospitalet přijala k ošetření „malou skupinu pacientů“, řekl její mluvčí agentuře Reuters. Povolala další personál, včetně chirurgů a sester, dodal.

Lidé v panice prchali

Nákupní středisko Fields je ve čtvrti Amager zhruba mezi centrem města a letištěm. Když zazněly první výstřely, tak podle svědků citovaných dánskými médii vyrazila před nákupní centrum více než stovka lidí. Policie je vyzvala, aby se od místa drželi dále.

Snímky z místa zachycují lidi, jak vybíhají z nákupního centra. Dánská televize TV2 zveřejnila fotografii muže na nosítkách. Svědci uvedli, že lidé plakali a schovávali se v okolních obchodech.

Laurits Hermansen dánské televizi DR řekl, že byl s rodinou v obchodě s oblečením v nákupním centru, když uslyšel „tři, čtyři rány. Opravdu hlasité rány. Znělo to, jako by se střílelo hned vedle obchodu.“

Na sociálních sítích se objevují první fotografie a videa muže, který má mít útok na svědomí. „Nejprve jsem si myslela, že je to zloděj, když jsem uslyšela střelbu, skočila jsem rychle za pult v obchodě,“ popsala dánské televizi Rikke Levandovská. „Střílel do lidí, ne do stropu ani do podlahy,“ dodala.

Rovněž na sociálních sítích začalo kolovat video, které mělo být pořízeno přímo během samotného útoku. Je nekvalitní, nicméně jasně ukazuje, jaká panika na místě panovala.

Život v Dánsku se zastavil

V nedaleké Royal Areně se měl dnes od 20:00 konat koncert bývalého člena kapely One Direction Harryho Stylese, který byl nakonec z bezpečnostních důvodů zrušen. „Můj tým a já se modlíme za každého, kdo byl na místě střelby v nákupním centru v Kodani. Jsem šokován. S láskou, H,“ napsal Styles na snapchatu.

Krátce po střelbě dánský královský palác oznámil, že byla zrušena recepce s korunním princem Frederikem spojená s cyklistickým závodem Tour de France, jehož první tři etapy se letos jely v Dánsku.

Rovněž jako terorismus vyšetřuje policie v norské metropoli Oslo čin, který se tam stal před týdnem u gay baru. Podezřelého ze střelby, který pravděpodobně jednal bez kompliců, policie zadržela nedaleko místa činu a obvinila ho z vraždy. Čin, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 20 bylo zraněno, policie vyšetřuje jako extrémní islamistický terorismus.

Soustrast pozůstalým vyjádřila už i dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Naše krásné a obvykle tak bezpečné hlavní město se ve vteřině změnilo,“ řekla premiérka v první reakci po útoku. Vyzvala také všechny obyvatele Dánska, aby v této těžké chvíli stáli při sobě. Královna Margrethe v prohlášení uvedla, že ji zprávy o střelbě „šokovaly“. Dány vyzvala podobně jako předsedkyně vlády k jednotě.

Šokováni činem střelce v Kodani byli i finská premiérka Sanna Marinová, předseda norské vlády Jonas Gahr Store či irský premiér Micheal Martin. Všichni tři rovněž vyjádřili hlubokou soustrast blízkým obětí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jelimanek ( 4. července 2022 16:44 )

Nebyl to terorista! Uff... tak to sem si oddych, byl to "jen" psychopat😉

krapotkin ( 4. července 2022 12:14 )

Nevěděl jsem, že Dánové dávají tak brzy občantví arabským teroristům, které si tam natahli.

bizon_pepa ( 4. července 2022 08:36 )

Jen bychom se dozvěděli, že byl psychicky nemocnej.

nemocna ( 4. července 2022 04:53 )

Přesně tak, blesk není demokracie právo svobodného slova aby mohl člověk říci co si o tom myslí, tam kde by chtěli lidé psát diskuze není, tak at to rovnou zruší, blesku plesku vládne tam diktatůra cenzura

adevr ( 3. července 2022 23:12 )

Zobrazit celou diskusi