Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mladík pálil na základce v Texasu: Přes dvě desítky mrtvých! Střelec (†18) byl zabit

Aktualizováno -
25. května 2022
16:35
Autor: ČTK, pma, shp - 
24. května 2022
22:25

Základní škola v texaském městečku Uvalde se stala místem nesmírné a krvavé tragédie. Teprve osmnáctiletý Salvador Ramos naběhl v neprůstřelné vestě a po zuby ozbrojený mezi děti, načež začal pálit. Nezastavilo ho ani to, že ho policisté zasáhli. Nakonec byl ale zneškodněn a zabit. Jeho řádění si vyžádalo nejméně 21 mrtvých – podle všeho 19 dětí a dva dospělé. Umírali při tom malé děti i učitelé...

Dva muži zákona byli podle něj během přestřelky zasaženi, ale jejich ranění nejsou vážná. Motiv činu zatím není známý. Jak uvedla CNN s odvoláním na texaského Guvernéra Grega Abbotta, útočníkem má být místní 18letý mladík, možná bývalý student školy.

Guvernér sám uvedl, že jeho jméno je Salvador Ramos a podle Daily Mailu jako první střelil svou babičku, jejíž stav není znám. Web The Sun však tvrdí, že "se stále drží." Podle ČTK vrah pak poslal zprávu o svých plánech neznámému člověku a vydal se do školy. 

„Domníváme se, že vystoupil ze svého vozidla a vstoupil do Robbovy základní školy v Uvalde s pistolí a mohl mít také pušku, ale podle mých posledních zpráv nebylo dosud potvrzeno,“ řekl guvernér.

Také sdělil, že střelec je podle všeho po smrti. „Máme za to, že ho zabili zasahující policisté,“ řekl s tím, že dva policisté byli zasaženi střelbou, ale neutrpěli žádná vážná zranění. Podle Daily Mailu mělo nejdřív dojít k přestřelce mezi Ramosem a policisty, než se mladík zabarikádoval ve škole. Jenže Ramos i poté, co byl zasažen, pokračoval v krvavém běsnění. Byl totiž oblečený v taktické vojenské vestě, kterou používají například jednotky rychlého nasazení. 

Mluvčí texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez, uvedl, že vrah se zabrikádoval v jedné z učeben. Olivarez později upřesnil, že všichni zemřelí byli v době incidentu v jedné místnosti. Zatímco se v jedné z učeben střílelo, rozbíjeli policisté okna školy a snažili se z ní dostat žáky i zaměstnance.

Policie následně střelce skutečně identifikovala jako místního mladíka Salvadora Ramose, který v městečku na jihu Texasu se silnou hispánskou komunitou docházel na střední školu. Ramos 16. května dovršil 18 let a den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, píše list Houston Chronicle. O den později si údajně koupil 375 nábojů a o další dva dny později, tedy minulý pátek, další pušku.

Identifikace obětí pokračovala i mnoho hodin po útoku. Proces zřejmě komplikoval stav obětí a několik rodin řeklo televizi CNN, že rodiče žáků byli žádáni o vzorky DNA kvůli potvrzení či vyvrácení vztahu s mrtvými dětmi.

Jednou z mrtvých dospělých je učitelka Eva Mirelesová. Některá média uvádí, že oba mrtví dospělí byli učitelé. Ramos na sociálních sítích dříve naznačil, že se schyluje k útoku. "Děti by si měly dát pozor," napsal.

Pete Arredondo, který vede oddělení místní policie, uvedl, že do dotčené základní školy chodí žáci druhé až čtvrté třídy. V amerických školách tyto ročníky obvykle tvoří děti ve věku od sedmi do deseti let. Děti byly ve škole poslední týden před letními prázdninami. Podle Abbotta se Ramos do školy vydal v autě, které před budovou naboural.

"Jako národ se musíme ptát, kdy se, proboha, postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy, proboha, uděláme to, co je třeba udělat?" reagoval na střelbu americký prezident Joe Biden. Jako připomínku tragédie nařídil vyvěsit vlajky do 28. května na půl žerdi až do západu slunce. "Už toho bylo dost," konstatovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová a vyzvala k regulaci zbraní.

Předminulou sobotu jiný 18letý střelec bílé pleti v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí. Z celkových třinácti osob zasažených výstřely bylo 11 tmavé pleti. Biden tento čin označil za rasistické řádění a případ vnitřního terorismu.

Dramatickou situaci na místě zachytili lidé na mobilní telefony.

 

mim33 ( 25. května 2022 10:28 )

Toto je na denním pořádku ve společnosti, která je esencí zla, kde vládne násilí, chamtivost a lež, a která je bohužel naším vzorem.

deratizater ( 25. května 2022 08:03 )

rodilí Američani jsou akorát čistokrevní Indiáni ,zbytek jsou pohrobci přivandrovalců z celého světa

deratizater ( 25. května 2022 07:55 )

Kovbojská zdivočelá Amerika kde stačí k nákupu střelných zbraní předložit řidičský průkaz, a kde vystrašení rodiče posílají své děti do školy v neprůstřelných vestách je nám velkým vzorem. I v Česku proběhlo mohutné vyzbrojování občanů pod heslem že se má každý právo bránit střelnou zbraní .Jenomže to má háček, mnoho ozbrojených kovbojíčků nezvládá krizové situace a v kombinací s požitím alkoholu nebo drog může dojít k tragédií.

spajka ( 25. května 2022 06:51 )

Berete mi myšlenku.Jméno a příjmení typicky americké,že ? Takovou demokracii po emericku bych u nás vážně nechtěla. V této zemi může mít kterýkoliv psychopat zbraň,takže se vůbec nedivím tomu,co se tam stalo.Vždyť je to u nich na denním pořádku.

viho ( 24. května 2022 23:33 )

Dle amerických zpráv byl prý střelcem 18 letý mladík a nechtějí uvádět bližší údaje... V Texasu ale může zbraň veřejně nosit kdokoli plnoletý, dle druhého dodatku ústavy prý z důvodu zachování možnosti ozbrojeného povstání proti vládě, která by chtěla omezovat práva občanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání