Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policii se vzdal nebezpečný muž: Zavraždit měl osm homosexuálů!

Policii se vzdal nebezpečný muž: Zavraždit měl osm homosexuálů! - ilustrace
Policii se vzdal nebezpečný muž: Zavraždit měl osm homosexuálů! - ilustrace  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK, rix - 
6. května 2022
18:40

Baskické policii se vzdal muž, kterého úřady podezírají ze sériové vraždy homosexuálů. Pětadvacetiletý Kolumbijec se přihlásil na policejní stanici a obvinění odmítá, psal v pátek španělský tisk. Policie se domnívá, že podezřelý v uplynulých letech zabil v Bilbau a okolí až osm mužů. Případ komplikuje fakt, že policie dříve úmrtí považovala za činy bez cizího zavinění, a mnoho důkazů tak bylo nenávratně ztraceno.

„Jedna osoba se přihlásila na policejní stanici, aby spolupracovala (s úřady),“ uvedla v pátek baskická policie, která na muže uvalila vazbu. Hrozí mu teď obvinění z vraždy.

Policie zkoumá podezřelá úmrtí až osmi homosexuálních mužů v posledních třech letech. Podle ní útočník postupoval pokaždé stejně. Kontaktoval své oběti na jedné sociální síti zaměřené na homosexuální komunitu, domluvil si s nimi schůzku u nich doma, otrávil je drogou známou jako tekutá extáze a pak vybral peníze z bankovních účtů zabitých mužů.

Policie začala s vyšetřováním poté, co jedna z obětí útok přežila a na útočníka podala trestní oznámení. V jeho domě navíc vyšetřovatelé nalezli batoh s doklady údajného útočníka. Podle baskické policie jde o jeden z jejich nejtěžších případů, protože mnoho důkazů bylo zničeno. Všech osm úmrtí úřady zpočátku vyhodnotily jako bez cizího zavinění, některá těla obětí byla zpopelněna. Baskická policie kontaktovala celostátní úřady, zda nezaznamenaly v jiných částech Španělska podobná úmrtí.

Na základě informací poskytnutých mužem, který tvrdí, že unikl agresorovi, policie vypátrala pětadvacetiletého Kolumbijce. Ten přicestoval do Španělska asi před třemi lety a v zemi si zažádal o azyl. Baskický ministr vnitra Josu Erkoreka v pátek řekl, že zadržený muž vypovídá a poskytuje informace, jež by mohly objasnit podezřelá úmrtí. Policie také prohledala byt, kde se muž v poslední době zdržoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání