Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchranáři si připomněli 109 let starou tragédii: Smrt Hanče a Vrbaty vedla k vzniku Horské služby

Autor: VaB - 
25. března 2022
15:02

Horští záchranáři si u památné mohyly připomněli 109 let starou tragédii. Tehdy v horách v mrazech zahynuli dva sportovci – Bohumil Hanč (†26) a Václav Vrbata (†27). Oba zemřeli při mezinárodním závodu na hřebech Krkonoš kvůli náhle zhoršenému počasí. Jejich smrt ale nebyla zbytečná, posloužila ke vzniku Horské služby.

Od tragédie z roku 1913 upynulo už 109 let. Tehdy se Bohumil Hanč a Václav Vrbata připravovali na osmý ročník mezinárodního padesátikilometrového mistrovského závodu v Krkonoších. Šlo o běh na lyžích, Hanč už měl za sebou několik vítězství.

Závod začal v 7:10 ráno u Labské boudy a vyjíždělo se na Martinovce. Teplota byla poměrně vysoká - kolem osmi stupňů Všech šest závodníků proto vyjelo jen v košilích. Nikdo v tu chvíli zřejmě netušil, jak dramaticky se může změnit počasí během pár chvil.

Po hodině ale začalo pršet a ochladilo se, déšť se poté změnil ve sněžení, pak přišla vichřice. Všichni lyžaři závod radši vzdali, až tedy na Hanče, který nevěděl, že jede sám. Na Zlatém návrší se pak potkal s Vrbatou, který byl vyčerpaný, navlékl mu proto kabát a čepici, aby nezmrzl. 

Nakonec to dopadlo opravdu tragicky – Hanče dotáhli promrzlého a vyčerpaného k boudě, oživovací pokusy byly marné a on na místě umřel na selhání srdce. Vrbatu našli mezi Harrachovými kameny a Zlatým návrším mrtvého. Na jeho počest se pojmenovalo jako Vrbatovo návrší.

Horší záchranáři si ve čtvrtek památku dvou mužů osobně připomněli u mohyly Hanče a Vrbaty. „Účastníci pietní akce si mimo jiné připomněli i to, že smrt obou horalů nebyla zbytečná. Právě ona totiž položila základ iniciativě, ve které skoro všechny hlavní role hráli účastníci onoho smutně proslulého závodu a která nakonec vyústila v založení Horské služby,“ popisují na facebooku. K tomu všemu navíc oni sami slaví 87 let činnosti Horské služby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání