Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž na Uherskohradišťsku znásilnil dvě školačky: Pachatel se nového soudu nedočká

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: VaB - 
31. ledna 2022
14:03

Zlínský krajský soud v pondělí zamítl návrh na povolení obnovy řízení v případu znásilnění, pohlavního zneužívání a omezování osobní svobody dvou školaček na Uherskohradišťsku. Šestadvacetiletému muži za ně v květnu 2019 uložil olomoucký vrchní soud pětiletý trest vězení. Zpřísnil tehdy předchozí rozsudek krajského soudu, který muže potrestal podmínkou. 

Jeho oběťmi byly podle spisu dvě sestry ve věku 13 a 14 let. Muži hrozilo až 12 let vězení, k činu se částečně doznal až nyní. Státní zástupkyně se vzdala práva stížnosti proti dnešnímu usnesení, odsouzený si ponechal lhůtu.

Podle předchozích rozsudků muž starší dívku na podzim 2015 znásilnil ve starém vagonu v obci na Uherskohradišťsku. S dívkou poté podle soudu ještě několikrát souložil už s jejím souhlasem, čímž se dopustil pohlavního zneužívání. U mladší sestry se podle vrchního soudu dopustil omezování osobní svobody, a to v dubnu 2016 v autě. Dívku tam podle soudu přemlouval k pohlavnímu styku, což odmítala, následně zamknul dveře a i přes její odpor ji líbal a převrátil na sedadlo, nakonec ale od svého jednání upustil.

Trestní senát vedený Jiřím Dufkem v pondělí zamítl návrh na povolení obnovy řízení jako nedůvodný. Že byla většina pohlavních styků mezi mužem a starší ze sester dobrovolná, potvrdil podle předsedy senátu už nalézací soud. První soulož mezi dvojicí však podle něj byla nedobrovolná. „Na tomto faktu nemohly nyní prováděné důkazy nic změnit,“ řekl Dufek.

Muž v návrhu na obnovu řízení namítal, že se znásilnění starší ze sester nedopustil. „Byl jsem hlupák, dělal jsem věci, které jsem dělat neměl. Nejsem ale člověk, který by na někoho vyvíjel jakýkoliv, i slovní, nátlak,“ řekl odsouzený u soudu. Připustil několik pohlavních styků, ale řekl, že určitě nebyly násilné. Dívka, kterou podle rozsudku znásilnil, uvedla, že s ním souhlasit nebude. Řekla také, že její předchozí výpověď na policii, kde o znásilnění mluvila, byla pravdivá.

Verzi odsouzeného podpořila dívka, která s oběma sestrami kamarádila. Uvedla, že jí starší ze sester řekla, že s mužem několikrát souložila, ale o znásilnění se nezmínila. Před soudem před nedávnem vypovídala i matka kamaráda odsouzeného muže. Starší ze sester podle ní o nyní odsouzeného měla zájem. Později jí prý dívka řekla, že muž patří do kriminálu. Odsouzený už dříve uvedl, že se sestrami se v inkriminované době už moc nebavil, jelikož měl přítelkyni. Starší z nich se mu podle něj kvůli tomu chtěla pomstít. K mladší dívce muž uvedl, že s ní nikdy sám autem nejel a že si často vymýšlí.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že se muž mohl k dívkám chovat dominantně a manipulativně, má navíc sklony k agresivitě. Starší dívka je podle znalkyně nadprůměrně inteligentní, všeobecná spolehlivost její výpovědi je mírně snížená, lze ji však považovat za relativně spolehlivou. Inteligenci mladší z dívek vyhodnotila na hranici slaboduchosti. Podle posudku často reaguje impulsivně a má tendenci k účelovému vyjadřování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání