Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hasič Dušan zemřel před 17 lety při zásahu během orkánu Kyrill: Dojemné vzpomínkové gesto kolegů

Aktualizováno -
22. ledna 2024
16:22
Autor: jel - 
23. ledna 2022
10:17

Liberečtí hasiči si připomněli oblíbeného kolegu Dušana. Ten zemřel během ničivého orkánu Kyrill v roce 2007. Hasič tehdy společně s kolegy vyjel k zásahu, ničivý vítr vyvrátil z kořenů strom, před kterým už Dušan nestačil uhnout. Zemřel při převozu do nemocnice. Od tragédie uběhlo už 17 let. 

Kolegové uctili Dušanovu památku přímo na místě, kde před 17 lety došlo k obrovské tragédii. Orkán Kyrill tehdy značně zpustošil Českou republiku, způsobil milionové škody, a především si vyžádal lidské životy. 

V polovině ledna 2007 byli liberečtí hasiči povoláni k zásahu na Českolipsku. Strom tam měl spadnout na auto a uvěznit uvnitř cestující. „V cestě k místu události jim bránily popadané stromy, které musel společně se dvěma kolegy odklízet. Vozidlo s uvězněnými lidmi se nakonec na cestě mezi obcemi Slunečná a Kamenický Šenov nenacházelo.“ popsal osudný den Ladislav Vakula, ředitel Územního odboru Česká Lípa. Pak bohužel vítr udeřil znovu a vyvrátil další strom. Dušanovi kolegové ještě stačili uhnout, on však ne. Po cestě do nemocnice zemřel. 

Celá událost byla o to tragičtější, že po hasiči zůstala těhotná partnerka Lucie a dvě děti. Na jejich podporu se nakonec vybrala značná částka ve veřejné sbírce.

„17 let to bylo včera na den přesně od tragické události, kdy při zásahu ve Slunečné na Českolipsku přišel o život profesionální hasič HZS Libereckého kraje nadstrážmistr Dušan Lipovský. Dnes jsme uctili jeho památku,“ napsali hasiči na sociální síti. 

U pomníčku si společně ředitel územního odboru Česká Lípa Pavel Baláž s majorem Ondřejem Říhou připomněli tragédii. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání