Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiče v Přerově opouští tři kolegové: Lidem v nouzi pomáhali desítky let

U hasičů v Přerově skončili tři příslušníci.
U hasičů v Přerově skončili tři příslušníci.  (Autor: HZS Olomouckého kraje)
Autor: VaB - 
6. ledna 2022
13:57

Službě trojice hasičů z Přerova obětovali téměř celý svůj život. Po desítkách let ale Petr, Richard a Jaroslav odcházejí takzvaně do civilu. Za jejich službu jim poděkoval šéf hasičů Olomouckého kraje.

Petr Mika, velitel čety hasičské stanice v Přerově, pomáhal lidem dlouhých 30 let. „Od roku 1995 zastával funkci velitele čety a ze své pozice řídil především na Přerovsku různé typy zásahů, při nichž využil svoji dlouholetou praxi, zkušenosti a vědomosti,“ vypráví o kolegovi mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Své vědomosti také rád předával svým mladším nastupujícím kolegům nebo hasičům z dobrovolných jednotek, se kterými se u zásahu setkávají. „Byl také dlouholetým vzorným reprezentantem sboru v požárním sportu i při hokejových a fotbalových utkáních,“ doplnila Balážová.

Svou uniformu pověsil na hřebík také Richard Skřenek, strojník končí u hasičů po 27 letech. „Své manuální dovednosti vždy rád využil nejen při péči o naši výjezdovou techniku, ale také při údržbě a opravách požární stanice. Profesně se zaměřil na vyprošťování z havarovaných vozidel,“ přiblížila mluvčí s tím, že se účastnil také závodů ve vyprošťování zaklíněných lidí z aut.

Třetím, kdo přerovskou hasičárnu opouští, je Jaroslav Symerský, ten měl na starosti prevenci, ochranu obyvatelstva nebo krizové řízení na území města. U hasičů byl 21 let. „Díky svému vzdělání v oboru stavebnictví a praxi v předchozím zaměstnání se stal hlavní oporou územního odboru v oblasti výkonu státního požárního dozoru a stavební prevence. Také se léta jako dubler podílel na vyšetřování příčin požárů v přerovském okrese,“ zakončila mluvčí.

Všichni tři, dnes již bývalí příslušníci, dostali od krajského ředitele Karla Kolaříka medaili HZS ČR Za věrnost. „Za celý Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje děkujeme za věrnou službu a přejeme hodně zdraví a sil do další etapy života,“ poděkovala mužům mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání