Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únik fenolu v Děčíně: Zaměstnanec obžalovaný za smrt dvou lidí dostal podmínku

Aktualizováno -
16. září 2021
14:10
Autor: ČTK - 
16. září 2021
14:03

Okresní soud v Děčíně ve čtvrtek rozhodl o tříletém trestu s odkladem 54 měsíců pro bývalého zaměstnance chemičky v Děčíně, kde před třemi lety unikl fenol a dva lidé zemřeli. Rozsudek není pravomocný, zmocněnec poškozené strany si ponechal lhůtu na odvolání.

Při havárii 26. dubna 2018 zemřel jeden člověk, další následkům zranění podlehl o necelý měsíc později. Státní zástupce muže obžaloval z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle znalců šlo o důsledek nevhodného způsobu připojování přečerpávací hadice. Zdravotníci při havárii ošetřili 14 lidí.

Policie nejprve obvinila tři pracovníky společnosti, v níž jedovatá leptavá chemikálie unikla. Jedním z nich byl pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání fenolu v rozporu s předpisy a měl zvolit jinou metodu při čerpání. Právě ten jako jediný stanul před soudem.

Chemotex je soukromý podnik, v roce 1993 byl privatizován. Většinu produkce podle jeho webových stránek tvoří tenzidy a detergenty, chemikálie pro strojírenský, stavební, textilní a papírenský průmysl a chemické speciality.

Fenol je jedovatá bezbarvá látka, která má leptavé účinky na všechny tkáně. Rychle se vstřebává, poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání