Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podvod za 1,5 miliardy? Policisté obvinili jednatele fondu, peníze mu svěřily tisíce lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK - 
8. září 2021
11:47

Jednatel společnosti, která od více než 4000 lidí vylákala 1,5 miliardy korun, byl obviněn z podvodu. Podle policie pracovala jeho firma na principu letadla a vyplácela výnosy z vkladů dalších klientů. Muži za to hrozí až desetileté vězení. Třetinu peněz, tedy asi 500 milionů, se policistům nepodařilo zajistit.

Jak v tiskové zprávě uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej, obviněný je jednatelem společnosti, jejíž jméno zatím centrála nechce zveřejnit.

Pachatel podle NCOZ spáchal podvod prostřednictvím takzvaného neveřejného alternativního fondu. „Předmětný fond měl dle našich závěrů pracovat na principu tzv. Ponziho schématu, kdy investorům jsou připisovány fiktivní zisky, které jsou vypláceny nikoli z výnosů investic, ale z nově získaných vkladů. Většina prostředků u tohoto typu fondů pak slouží k neoprávněnému obohacení osob ovládajících fond a k výplatě vysokých provizí za získávání dalších klientů," popsal mluvčí.

„Díky včasnému zásahu policie a spolupráci s Finančním analytickým úřadem se podařilo zajistit majetek v hodnotě téměř jedné miliardy Kč,“ uvedl Ibehej. Z toho vyplývá, že zhruba 500 milionů korun se nenašlo. Obviněný je stíhán na svobodě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání