Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skotská policie čelí tvrdé kritice: Nahlášenou nehodu ignorovala tři dny! Muž a žena (†25 a †29) mezitím v autě zahynuli

Autor: DH - 
8. září 2021
19:53

Policie ve Skotsku přiznala pochybení v případu, při kterém jí byla nahlášena dopravní nehoda osobního auta, ke které ale celé tři dny nikdo nevyjel. Mladá maminka a její partner při nehodě zahynuli. Strážci zákona za to dostali pokutu  v přepočtu bezmála 3 miliony korun.  

Lamara Bellová (25) a její partner John Yuill (28) zahynuli během dopravní nehody na dálnici M9 poblíž skotského města Stirling. Došlo k ní 5. července roku 2015. Navzdory tomu, že nehoda byla nahlášena na tísňovou linku policie, hlídka na místo dorazila až o tři dny později. Když muži zákona přijeli na místo, muž byl mrtvý a žena vážně zraněná. Zemřela po 4 dnech v nemocnici.

Policie ve Skotsku během probíhajícího soudu svou chybu přiznala. Podle vyšetřovatele bylo totiž pravděpodobné, že by žena nehodu přežila, pokud by jí byla pomoc poskytnuta včas, což se nestalo.

Vrchní kancelář skotské policie přiznala, že v období, kdy k nehodě došlo, neposkytovala adekvátní a spolehlivý systém vyřizování tísňových hovorů. Nepodařilo se ani zajistit, aby byl systém chráněn proti lidským selháním, k čemuž pravděpodobně také došlo. Operátor totiž údajně hovor přijal, ale zapomněl ho zapsat do systému, a proto k události nikdo nevyjel.

„Tento případ vznikl kvůli strašným událostem, při nichž zemřeli dva mladí lidé, jeden dokonce po třech dnech těžkého fyzického utrpení, muselo to být nepředstavitelné,“ uvedl soudce, který nazval situaci bezprecedentní. Zároveň stanovil pokutu pro policejní sbor na 100 tisíc liber, tedy bezmála 3 miliony korun.

K nehodě se s odstupem času vyjádřila i rodina obou zesnulých, která se soudu účastnila. Podle slov matky zemřelé Lamary Bellové je pro všechny velkou úlevou, že policie přiznala chybu a vzala na sebe smrt její dcery. Policie se v rámci soudu za své selhání rodině omluvila. V návaznosti na tragédii navíc provedla kontrolu systémů a 38 různých vylepšení.

offline ( 8. září 2021 21:34 )

To samé, když si v Británii zavoláte sanitku. Nepřijede vůbec nebo druhý den. Čekání 24 hodin i déle na pohotovosti je běžné. Nejsou lidi, jen migrantů je víc než dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání