Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti (5 a 6) evakuované z Afghánistánu se otrávily houbami! Bojují o život

Autor: rc - 
31. srpna 2021
17:41

Polsko šokoval případ dětí z uprchlického centra nedaleko Varšavy. Tři děti (5, 6 a 17), které se svými rodinami uprchly před Tálibánem z Afghánistánu, se tam otrávily houbami! Dva chlapci jsou v kritickém stavu. Nebezpečné plodnice děti podle polských médií nasbíraly poblíž tábora.

Z Afghánistánu, který se ocitl znovu v područí radikálního hnutí Tálibán, se dostaly do Evropy afghánské rodiny těch, kteří pomáhaly zahraničním vojákům po dobu jejich nasazení v zemi. Dvanáctičlenné rodině nabídly pomoc polské úřady, a tak se rodiče s dětmi dostali do Centra pro cizince v Dębaku nedaleko Varšavy.

Chlapci v kritickém stavu

Podle informací polského zpravodajského webu fakt.pl děti spolu s rodiči poblíž centra nasbírali houby, z nichž si udělali polévku. Mezi houbami byly údajně i muchomůrky zelené a tři děti musely být převezeny do nemocnice. V péči lékařů skončil pětiletý a šestiletý chlapec a sedmnáctiletá dívka. Chlapci jsou v kritickém stavu a bojují o život. Dívka je již ve stabilizovaném stavu.

Hledají dárce

„Jejich stav je velmi vážný, obrovskou roli zde hraje čas. Hledají se dárci pro transplantaci jater (příbuzní nejsou vhodní),“ uvedl na facebooku starosta města Podkowa Leśna Artur Tusiński. Nicméně podle výše zmíněného zpravodajského webu jeden z chlapců nemůže transplantaci podstoupit. „Pětiletý afghánský chlapec, který se otrávil houbami, kvůli poškození mozku nemůže podstoupit transplantaci jater,“ uvedli podle webu lékaři.

Objevily se dokonce informace, že afghánští uprchlíci měli jíst houby kvůli nedostatku jídla v centru. „Otrava houbami Afghánců je tragédie, ale ne kvůli zanedbání uprchlického centra. Není možné, aby tam někdo hladověl,“ uvedl Mariusz Kamiński, ministr vnitra a správy.

VIDEO: Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé

Video  Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 1. září 2021 11:46 )

👍😂👍

aIIahakbar ( 1. září 2021 11:45 )

Když se daří tak se daří

risan ( 1. září 2021 10:25 )

zvláštní je, že dospělým nic není .. co nám to tady zase média podsouvají ?

jonel ( 1. září 2021 09:59 )

مایکولوژیسټان: یوازې هغه مرخیړې راټول کړئ چې تاسو یې پیژنئ او صحي دي

pajato73 ( 1. září 2021 09:04 )

jen at to jedi, nevim, co proti tomu kdo ma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání