Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodinná tragédie po pádu letadla v Mostě: Zahynul otec a jeho nezletilý syn?!

Autor: yks, lac - 
29. srpna 2021
13:08

Ve velké rodinné neštěstí se proměnil páteční vyhlídkový let z letiště Braňany. Malé letadlo havarovalo a jeho posádka zahynula. Neštěstí je o to tragičtější, že oběťmi se měl stát táta a jeho nezletilý syn.

Dva mrtví a letadlo v troskách. Tak skončil páteční vyhlídkový let z mosteckého letiště Braňany v Ústeckém kraji. Oznámení o pádu letadla přijala policie v 15:40. „Mohu potvrdit úmrtí dvou osob. Na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému, spolupracujeme se správou letecké asociace a s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod," řekla mluvčí policie Alena Bartošová.

Mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník upřesnil, že jednou z oběťmi byli dospělý a jeden nezletilý, podle zjištění Blesku šlo o mladistvého v teenagerském věku. Jak uvedl server Noviny.sk, letecké neštěstí je ve skutečnosti ohromná rodinná tragédie. O život při nehodě totiž měl přijít pilot letadla a jeho syn.

Pátek se stal velmi tragickým dnem také proto, že nedlouho před touto nehodou zahynuli po pádu čtyřmístného letadla na Slovensku tři další Češi (†52, †47 a †29). Jejich stroj se zřítil u vesnice Mokrý Háj nedaleko města Skalica, které leží u hranic s Českem. Stroj po pádu na zem začal hořet. 

 

zirioges ( 29. srpna 2021 18:46 )

Upřímnou soustrast.
Po dopoledním pátečním pádu letounu s trojicí českých pasažérů měl být pozastaven letový provoz "ultralehkých" letadel. K vyšetřování příčin pádu letounů lze říci:
Ke ztrátě kontroly nad letounem dochází, dostane-li se letadlo mimo letovou obálku, kdy může velmi rychle dojít ke ztrátě vztlaku a přechodu letadla do vývrtky. K takovému scénáři může přispět řada faktorů, jako například špatné posouzení situace, neschopnost poznat ztrátu vztlaku či nebezpečnou letovou polohu a reagovat na ně, malá zkušenost pilota s letounem, ztráta rychlosti či ovlivnění schopností pilota užívanými léky. Je důležité, aby piloti znali způsoby, jak letadlo z kritických poloh vyvézt (špatný úhel náběhu). Obzvláště nebezpečná je ztráta vztlaku níž nad zemí, kde pilot nemá dostatečnou výšku pro řešení situace.
Důležitá je instalace palubního indikátoru úhlu náběhu, který po připojení k rychloměru a stávajícímu indikátoru pádové rychlosti dokáže pilotovi poskytnout akustickou či hmatovou (vibrující část) informaci o skutečném úhlu náběhu letounu. Poskytuje přesnější informaci o proudění vzduchu kolem křídla a usnadňuje pilotovi rozeznání nebezpečných situací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání