Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Muž polil spoluvězně vařící vodou: Soud mu potvrdil devítiletý trest

Autor: ČTK - 
12. srpna 2021
11:35

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek zamítl odvolání Jakuba Janeczka, kterého ostravský krajský soud letos v květnu potrestal devíti lety vězení za to, že v cele polil spícího spoluvězně vařící vodou. Způsobil mu popáleniny hlavně na hlavě a krku. V ostravské věznici si muž již odpykává desetiletý trest za pokus o vraždu kamaráda.

Janeczko podle obžaloby v srpnu 2019 přinesl do cely z kulturní místnosti, kam měl volně přístup, varnou konvici s horkou vodou, kterou polil svého spoluvězně. Vařící tekutina zasáhla především hlavu a krk poškozeného, který utrpěl popáleniny na 12 procentech těla. Podle žalobců jen se štěstím voda nezpůsobila závažnější či trvalé následky.

Krajský soud podle vrchního soudu správně vyhodnotil důkazy. Předseda senátu Roman Raab upozornil na to, že nepřímé důkazy vytvořily pevný kruh logických návazností, ze kterého vyplývá, kdo vězni zranění vařící vodou způsobil. "Uložený trest je možno považovat za poměrně přísný, nicméně vychází z trestní minulosti obžalovaného i jeho přístupu k věci," uvedl Raab. Podle něj Janeczko odmítal vinu, neměl sebereflexi, ani nevyjádřil lítost.

Podle žalobce neexistuje motiv, proč Janeczko spoluvězně popálil. Jeho jednání by mohlo souviset s duševními problémy souzeného, které má dlouhodobě a pravděpodobně souvisejí s užíváním drog v mládí. Janeczko se podle obžaloby domníval, že ho poškozený nakazil vážnou chorobou, což poté vyústilo v útok vařící vodou.

Obhájkyně dnes požadovala pro Janeczka zproštění obžaloby nebo vrácení případu krajskému soudu. Podle ní nebyla dostatečně prokázána jeho vina. "Žádný z důkazů neprokazuje přímo jeho vinu. Nikdo ze svědků ho při tom neviděl," uvedla. Naopak podle státního zástupce je rozsudek krajského soudu velmi podrobný a přesný. Janeczka podle něj z útoku horkou vodou na spoluvězně usvědčil uzavřený řetězec nepřímých důkazů.

Do vězení se Janeczko, který pochází ze Sušice, dostal po odsouzení v roce 2012. Soud ve Zlíně mu udělil desetiletý trest za pokus o vraždu kamaráda, jemuž podle rozsudku vrazil do hlavy šroubovák.

Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová ČTK řekla, že vězni mohou mít k horké vodě pro přípravu teplých nápojů přístup. V případě, že ředitel věznice schválí žádost odsouzeného, může mít rychlovarnou konvici dokonce na cele. "Odsouzení, kteří rychlovarnou konvici nemají, musí mít vařící vodu k dispozici minimálně dvakrát denně," řekla.

VIDEO: Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video  Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání