Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Řidič dodávky převážel v nákladovém prostoru 13 lidí! Nehoda na D1 si vyžádala osm zraněných

Autor: yks - 
2. srpna 2021
11:21

Těžko pochopitelný risk se rozhodl v pátek vyzkoušet řidič bílé dodávky Renault Master ze Slovenska. Dodávku, v jejímž nákladovém prostoru se tísnilo 13 pasažérů, ale v omezení na D1 neukočíroval a naboural. Jen s velkým štěstím se nehoda obešla bez fatálních následků. 

Šokují pozadí nehody, ke které došlo na 134. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu, popsala policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková. „V dodávkovém vozidle, kde se mohou přepravovat na předním sedadle kromě řidiče pouze dvě další osoby, převážel celkem šestnáct osob. Třináct osob se tak muselo tísnit v nákladovém prostoru nákladního vozidla Renault Master,“ uvedla s tím, že lidským nákladem obtížená dodávka pak okolo dvacáté hodiny havarovala. 

„Oznámení o nehodě jsme přijali na integrovaném operačním středisku krátce po osmé hodině večer. Na místo nehody, která se stala v modernizovaném úseku dálnice D1, kde je omezený provoz, okamžitě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému, popsala mluvčí. „Na první pohled strašlivě vypadající nehoda si naštěstí vyžádala „pouze“ vyšší počet zraněných osob,“ uvedla Čírtková.

Za vším stál nejspíš nedostatek pozornosti

„Devětašedesátiletý řidič projížděl po dálnici D1 od Brna na Prahu a jel v levém jízdním pruhu. Zřejmě se plně nevěnoval řízení a nedokázal zareagovat na dopravní situaci před ním. V místě začátku dopravního omezení, kde se doprava převádí do jízdního pásu na Brno, přejel plynule do pravého jízdního pruhu a následně najel pravou částí vozidla na krajová ocelová svodidla,“ uvedla mluvčí. Auto se pak převrátilo na bok a ještě kousek jelo, než mu konečně došla energie.

Nejhůř na tom byl sám šofér, který musel být přepraven vrtulníkem letecké záchranné služby do nemocnice v Brně. Zranili se ale i další. „Při nehodě se lehce zranilo sedm dalších osob, které se přepravovaly v nákladovém prostoru vozidla Renault Master. Pět zraněných cestujících převezli záchranáři k ošetření do jihlavské nemocnice a dvě zraněné osoby byly ošetřeny na místě nehody,“ popsala Čírtková.

Byl to hazard se životy

Policisté byli opravdu nemile překvapeni, když zjistili, že v autě se vezlo hned 15 lidí, z toho 7 žen. „Všichni pasažéři byli státními příslušníky Slovenské republiky. Policisté nemohli u řidiče dodávky provést na místě nehody dechovou zkoušku z důvodu jeho vážného zdravotního stavu, proto cestou integrovaného operačního střediska zajistili odběr krve v nemocnici v Brně. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 228 000 korun,“ sdělila mluvčí s tím, že řidič je podezřelý z několika přestupků v dopravě, ale okolnosti dopravní nehody jsou stále předmětem šetření ze strany policistů z dálničního oddělení Velký Beranov.

„Chování řidiče dodávky, který převážel osoby v nákladovém prostoru, nelze označit jinak než jako hazard se životy lidí. Nákladový prostor žádného vozidla není uzpůsoben tomu, aby tam seděli lidé, a to ani v případě, že by v tomto prostoru byla nějaká provizorní nebo upravená místa pro sezení. S takovým počínáním ze strany řidičů se naštěstí setkáváme skutečně pouze výjimečně,“ uvedl k páteční nehodě npor. Bc. Jiří Šoukal, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání