Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dvojice loupila se zbraní v Rakousku a Chorvatsku: Je možné, že jsou z Česka! Nepoznáváte je?

Autor: ČTK, VaB - 
31. července 2021
10:44

Policie pátrá po muži, který spáchal osm loupežných přepadení v Rakousku a jedno v Chorvatsku. Podle policie je pravděpodobně z Česka. Kamera v jednom ze supermarketů pak zachytila ženu, o níž se kriminalisté domnívají, že může být spolupachatelkou. O pomoc při pátrání žádá policie veřejnost.

Loupežná přepadení v Rakousku se stala od 30. ledna 2019 do 6. března 2020, loupež v chorvatském Záhřebu pak 27. srpna loňského roku. "Na základě zajištěných věcí, které pachatel po činu odhodil, je dáno podezření, že dvojice dosud neznámých pachatelů (muž a žena) pochází z České republiky," uvedl mluvčí Jakub Vinčálek. Česká policie dostala informaci o vyšetřování od Interpolu Vídeň.

Pachatelé v Rakousku přepadávali supermarkety a čerpací stanice, v Záhřebu stánek s rychlým občerstvením. Muž si obvykle těsně před zavírací dobou počkal, až všichni zákazníci opustí obchod, poté ohrožoval zaměstnance kuchyňským nožem nebo střelnou zbraní a donutil pokladní vydat tržbu.

"Mezi kusy oblečení, které pachatel odhodil po loupeži, byla nalezena dámská taštička s osobními předměty hlavně české a slovenské výroby," sdělil Vinčálek. Kamera krátce před jednou z loupeží zachytila mladou ženu, která si nic nekoupila a neustále měla ruce v kapsách tak, aby se ničeho nedotkla. Podle kriminalistů jde o možnou spolupachatelku a majitelku nalezené dámské toaletní taštičky.

Hledanému muži je mezi 20 až 30 roky, měří 170 až 175 centimetrů, je štíhlý, má světlou pokožku a na obličeji viditelné akné. Podle svědků hovoří německy s českým nebo slovenským přízvukem.

"V případě jakýchkoliv informací kontaktujte prosím linku 158 nebo nejbližší oddělení Policie České republiky," dodal mluvčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání