Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miminko žilo po narození jen hodinu. Chlapci podali místo kyslíku rajský plyn pl

Autor: rc - 
15. července 2021
10:59

Pouhou hodinu po narození tragicky zemřel maličký John Ghanem. Chlapec přišel na svět císařským řezem v nemocnici v australském Sydney. Po narození měl pupeční šňůru omotanou kolem krku a nedýchal. Zdravotníci proto zahájili resuscitaci, která však skončila chlapcovou smrtí. Místo kyslíku mu omylem nasadili masku s rajským plynem!

Rodiče Sonya a Youssef Ghanemovi si neměli šanci svého syna Johna ani pochovat v náručí. Chlapec přišel na svět v červenci roku 2016 v australské nemocnici Bankstown-Lindcombe v Sydney. Na doporučení porodníka tam Sonya podstoupila císařský řez. Ovšem po něm nastaly komplikace. Chlapec měl kolem krku omotanou pupeční šňůru a nedýchal. Byla proto zahájena resuscitace. Hodinu po porodu byl chlapec, jemuž rodiče dali jméno John, mrtvý.

Podle informací britského deníku Metro mu zdravotníci omylem nasadili masku s rajským plynem. Domnívali se, že se jedná o 100% kyslík. Podle informací deníku The Australian za smrt chlapce mohla chyba, která se stala v roce 2015. Tehdy byly smícháno a špatně označeno potrubí, které vedlo kyslík a oxid dusný do operačního sálu. Chyby si však nikdo nevšiml víc než rok. 

Tragickou smrtí chlapce, který by oslavil dnes již páté narozeniny, se tento týden zabýval soud. Poradkyně koronera Donna Wardová u soudu podle informací zpravodajského webu News.com.au uvedla, že instalace plynu v roce 2015 nebyla provedena správně a pracovníci pochybili. Nevšimli si, že vedení rajského plynu a kyslíku je špatně označeno a promícháno.

Před soudem odborný svědek zároveň uvedl, že smrti novorozence mohl zabránit jednoduchý test, který zabere něco málo přes minutu. Špatná instalace přívodů plynů se nedotkla pouze rodičů malého Johna, ale rovněž rodiny holčičky Amelie Khanové, které rajský plyn způsobil poškození mozku. Na případ upozornil lékař nemocnice, který si všiml podobností případů a smrti chlapce v Indii, který zemřel kvůli záměně oxidu dusného a kyslíku.

VIDEO: Všechno, co jste chtěly vědět o domácím porodu  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání