Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na kolejiště u Doks někdo položil balvan: Strojvedoucí vlaku na něj najel!

Na kolejiště u Doks někdo položil balvan - ilustrační foto
Na kolejiště u Doks někdo položil balvan - ilustrační foto  (Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)
Autor: ČTK, rix - 
9. července 2021
20:25

Cestující ve vlaku u Doks na Českolipsku ohrozil balvan položený na kolejích. Díky velkému štěstí a také profesním zkušenostem strojvedoucího se ve vlaku nikdo nezranil, uvedla v pátek v tiskové zprávě krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Kriminalisté případ prověřují pro obecné ohrožení, pachateli za to hrozí až osm let vězení.

Událost se stala v neděli 4. července po 20:00. "Osobní vlak projížděl z železniční stanice Doksy na Okna, když za obcí Doksy v mírné zatáčce zahlédl strojvedoucí v kolejišti velký předmět připomínající obrovský kámen. Bylo mu jasné, že je situace vážná. Nakonec se rozhodl přejet překážku v plné rychlosti, protože by podle jeho odhadu prudké brzdění na tak krátkou vzdálenost mohlo způsobit vykolejení vlaku. V té době v něm cestovalo 23 pasažérů a dva drážní zaměstnanci," popsala událost Baláková.

Náraz do překážky podle mluvčí prorazil nádrže s naftou a olejem, jejichž obsah vytekl do kolejiště. "Strojvedoucí vlakovou soupravu dovezl až do stanice Okna, odkud pak zavolal tísňovou linku. My jsme ohledáním místa zjistili, že překážkou byl cementový kvádr vážící podle našeho odhadu nejméně 80 kilogramů, a podle vyhodnocení všech informací jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že ho do kolejiště někdo umístil úmyslně," doplnila mluvčí.

Případ převzali českolipští kriminalisté, po totožnosti pachatele pátrají. "Velmi by nám pomohly veškeré informace o pohybu podezřelých lidí v blízkosti kolejiště na výjezdu z Doks ve směru na Okna z neděle 4. července. Pokud jste cokoliv takového zaregistrovali, neváhejte a kontaktujte nás na lince 158," dodala Baláková.

Video  Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání