Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragickou nehodu vlaků u Perninku zavinil podle policie strojvůdce (28): Hrozí mu až deset let vězení

Autor: ČTK - 
23. června 2021
20:56

Policie obvinila strojvedoucího (28) vlaku, který podle vyšetřovatelů způsobil 7. července 2020 srážku dvou vlaků, při níž zahynuli dva lidé a desítky se jich zranily. Hrozí mu až 10 let vězení.

Police strojvedoucího obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. V osudný den vjel bez povolení dispečera na trať u Perninku a způsobil podle závěrů policie vážnou nehodu. Při srážce zemřeli dva lidé a 24 lidí se zranilo.

Za pochybení hrozí strojvůdci až desetiletý trest, informovala ve středu krajská policejní mluvčí Eva Valtová. „Při prověřování případu bylo zjištěno, že strojvedoucí osobního vlaku po dojetí do stanice v Perninku na jednokolejné železniční trati nesplnil bez vážného důvodu povinnosti uložené mu jízdním řádem a vnitřním předpisem provozovatele dané dráhy,“ popsala Valtová.

Při odjezdu ze stanice podle vyšetřovatelů mašinfíra neohlásil odjezd dispečerovi a nepočkal, až přijede protijedoucí vlak ze stanice Nové Hamry.

I drážní inspekce začátkem roku dospěla k závěru, že za nehodu může strojvůdce. K nehodě přispěla podle odborníků i absence zabezpečovacího systému. Ke stejnému závěru došla už dříve Správa železnic.

Nehoda u Perninku se stala v těžko přístupném místě a vyžádala si mimořádné nasazení všech složek záchranného systému, včetně vrtulníku letecké záchranné služby, a to i z Německa.

Záchranářům pomáhali také místní, kteří poskytovali zraněným první pomoc a přenášeli je z těžce přístupného terénu. Vlaky, které jely v době nárazu rychlostí asi 50 kilometrů v hodině, se čelně střetly, přičemž jedna ze souprav se nárazem posunula asi o 12 metrů.

V obou vlacích cestovalo 33 lidí včetně personálu. Kromě dvou mrtvých si nehoda vyžádala devět středně a těžce zraněných a 15 lehce zraněných lidí. Způsobená celková škoda byla odhadnuta na částku přesahující 25 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání