Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policie o drsném zákroku v Teplicích: Zadržený byl agresivní a kousal, zemřel na předávkování drogami

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. června 2021
19:21
Autor: VaB, shp - 
21. června 2021
12:09

V Teplicích došlo v sobotu k policejnímu zákroku proti agresivním mužům, kteří ničili cizí zaparkovaná vozidla. Útočníci se dokonce stihli porvat i mezi sebou. Na místo vyjela hlídka policie. Zákrok se poté zvrtl a muže, podle informací Blesku pod silnou dávkou drog, museli policisté zajistit. Ten následně zemřel v sanitce. Policisté Ústeckého kraje v pondělí k tomuto zákroku vydali vyjádření.

Policie se o tom, že se dva muži mezi sebou perou a zároveň poškozují cizí vozidla, dozvěděla v sobotu před třetí hodinou odpoledne. Na místo na základě oznámení na linku 158 vyrazila tříčlenná hlídka policistů.

K incidentu docházelo v Dubské ulici. „Po příjezdu hlídky na místo našli policisté v ulici U Hřiště na zemi ležet muže bez trička, který měl zjevná zranění. Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Jelikož byl muž agresivní, neuposlechl výzev policistů a napadal je, museli použít donucovací prostředky. Vzhledem ke stavu, v jakém muž byl, mu byla přivolána sanitka záchranné služby Ústeckého kraje.

„Muž byl předán do péče záchranářů, v sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Lékař konstatoval jako předběžnou příčinu úmrtí předávkování drogami, k objasnění přesné příčiny smrti byla nařízena soudní pitva. Další okolnosti celého případu nyní prověřují kriminalisté a pracovníci odboru vnitřní kontroly,“ dodal Vítek.

Video  Smrtící zásah policie v Teplicích: Předcházelo mu běsnění muže  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Policie v pondělí zvěřejnila také video, které zachycuje, co se dělo před kontroverzním zatčením. Oba muži jsou na něm vidět, jak polonazí pobíhají po ulicích. Jeden z nich pak pěstí buší do okénka zaparkovaného auta. Že není při smyslech, je zřejmé.

Už v neděli Blesk.cz informoval o tom, že se muž podle dostupných informací pravděpodobně předávkoval velkou dávkou drogy a jeho tělo to následně zřejmě nevydrželo. „Mělo dojít k potyčce mezi dvěma narkomany, vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování ale nebudeme poskytovat bližší informace,“ sdělil Blesku mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Chtějí protest

Na internetu se v diskuzích začalo ve velkém spekulovat o údajné policejní brutalitě. „Nikdo z nás a ani policejní složky nemají právo na nepřiměřený zásah, kterým záhy přijde člověk o život, ano člověk, byť může být drogově závislý, nebo jinak negativně patologicky mající sklony. Neměli by mít občané jistotu v profesionalitu přiměřeného zákroku právě policejních složek?" cituje server Romea ředitele organizace Khamaro Emila Voráčka. Ten zároveň vyzývá k „uspořádání protestu proti policejnímu násilí“.

Policie zákrok trojice policistů stále prověřuje, předběžně uvedla, že za smrtí stojí předávkování drogami, nikoliv zákrok policistů. Případem se zatím zabývá pouze odbor vnitřní kontroly (OVK) PČR. „O tomto služebním zákroku máme informace, ale momentálně je tato událost v šetření Policie ČR, jelikož doposud nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu příslušníkem bezpečnostního sboru,“ sdělila Blesku mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

 

Video  Zatýkání bezdomovce v Teplicích: Muž po zákroku zemřel  - Facebook - Zdenek Zitka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání