Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie zadržela 5 lidí podezřelých z podpory terorismu: Spolupracovali s vyhoštěnými ruskými agenty?

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák a PČR)
Aktualizováno -
21. dubna 2021
14:23
Autor: ČTK, chal - 
21. dubna 2021
09:27

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v noci zadrželi pět lidí, které podezírají z teroristických činů kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Nikdo zatím nebyl obviněn. Na webu o tom ve středu informoval státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství Praze.

Zadržené české občany kriminalisté podle několika zpravodajských serverů podezírají, že jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů, nebo takové cesty chystali či organizovali.

"Vrchní státní zastupitelství v Praze potvrzuje, že vykonává dozor nad policejním orgánem Národní centrálou proti organizovanému zločinu SKPV, Sekcí terorismu a extremismu, která vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu teroristického útoku, trestného činu financování terorismu a trestného činu podpory a propagace terorismu, přičemž tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Policejní orgán zadržel pět fyzických osob, doposud nebyl nikdo obviněn. Policejní orgán provádí standardní úkony trestního řízení," uvedl žalobce.

Policie už oznámila, že případ nesouvisí s případem výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, další informace má zveřejnit během dne. Server Aktuálně.cz ve spolupráci s týdeníkem Respekt nicméně informoval, že výjezdy na Ukrajinu podněcovali zpavodajci z ruské tajné služby GRU, které Česko vyhostilo.

Podle informací serveru iROZHLAS.cz se vyšetřování soustředí kolem paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Policie zjistila, že jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů.

Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci. Kolem poledne policisté podle Radiožurnálu a iROZHLAS.cz zasahovali na sídlišti ve Slaném v domě, kde bydlí šéf spolku Kratochvíl. To podporuje i zjištění serveu Aktuálně.cz a týdeníku Respekt, podle kterých je Kratochvíl mezi zadrženými.

Policisté z NCOZ podle několika serverů v noci zasahovali po celé republice. Někteří ze zadržených měli vyjíždět na Ukrajinu a přidávat se k bojům na straně proruských separatistů, další je pouze podporovali, uvedl Deník N.

Podle zjištění Respektu a Aktuálně.cz NCOZ v noci zadržela pětici Čechů, členů paramilitantních skupin, kteří organizovali výjezdy českých občanů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty. "Zásahu se účastnily stovky policistů. Dle podezření výjezdy podněcovali zpravodajci GRU z pražské ambasády Ruska, které Česko vyhostilo," uvedly servery.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání