Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Unesená dcera podnikatele z Kroměřížska vypovídala před soudem: Pachatelé chtěli 100 milionů!

Autor: ČTK - 
18. března 2021
16:39

Před zlínským krajským soudem ve čtvrtek vypovídala dcera kroměřížského podnikatele, která byla v roce 2014 obětí únosu. Uvedla, že uvnitř auta, v němž ji únosci několik hodin vozili, měla na hlavě pytel z přírodní tkaniny a neví tedy, jak vypadali. Jeden z mužů však podle ní měl hubené nohy, řidiče, který na ni po dobu únosu nemluvil, označila za rozměrného.

Podle obžaloby se na únosu podílelo pět mužů, po ženě žádali 100 milionů korun. V kauze byl dříve odsouzen k deseti letům vězení Michal Š., část trestu si odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl. 

Obžalovaní jsou stíháni pro loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež. Hrozí jim osm až 15 let vězení. Dva se k podílu na únosu doznali, tři vinu popírají. 

Pěstí do obličeje a spoutání

Žena zaparkovala 14. ledna 2014 večer před domem v Kroměříži auto. Poté k ní podle obžaloby přistoupil Jakub S., napadl ji a společně s Ivem L. ženu natlačil na zadní sedadlo přistaveného audi. V něm údajně seděl Tomáš S., který byl podle státního zástupce iniciátorem únosu. V obžalobě stojí, že Tomáš S. ženu několikrát udeřil pěstí do obličeje, spoutal jí ruce za zády a přes hlavu dal plátěný pytel.

Obžalovaní ženě podle spisu sebrali kabelku, pak ji v noci vozili po různých místech a žádali po ní peníze. Žena dnes řekla, že řidič na ni nemluvil, spolujezdec z předního sedadla i muž sedící vedle ní ano. „Pamatuji si, že říkal, že když budu spolupracovat, tak se mi nic nestane,“ řekla unesená. 

V noci ji vyhodili z auta

Martyrium ženy skončilo poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze 100 milionů na benzinku u Brna, uvedla obžaloba i unesená žena. Ve 04:00 následujícího dne ji vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc. Při únosu utrpěla lehká zranění. Je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a který skončil ve vězení kvůli daňovému úniku.

Tomáš S., který při výpovědi unesené ženy v jednací síni usnul, a zbylí dva muži tvrdí, že s únosem nemají nic společného. Vladimír Z. a Ladislav F., kteří podle státního zástupce pomohli únos zprostředkovat, se k podílu na něm doznali. Ladislav F. podle obžaloby vybral z odcizené platební karty ženy 20.000 korun, dalších 20.000 vybral Ivo L.. Hlavní líčení pokračuje výpověďmi dalších svědků, nařízené je i na pátek.

Krajský soud případ projednává v hlavním líčení podruhé. V únoru 2019 soud povolil obnovu řízení a zrušil předchozí rozsudky. Ještě dříve přerušil Michalu Š., který vinu po celou dobu odmítal, výkon trestu. Loni žalobce Michalovo stíhání zastavil. Spolu s Š. byl k pěti letům vězení odsouzen i Ladislav F., po dobu trestního řízení několikrát změnil svou výpověď. Čtyři obžalovaní tedy stojí v kauze před soudem poprvé. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání