Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragický konec Čecha uneseného v Libyi? Ostatky Pavla H. našli údajně v pohřbené s dalšími oběťmi

Aktualizováno -
5. března 2021
12:35
Autor: ČTK, VaB - 
5. března 2021
11:25

V Libyi údajně našli ostatky Čecha Pavla H., Rakušana Dalibora S. a čtyř Filipínců, kteří byli v roce 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát na ropné pole Ghaní. Později byli zřejmě zavražděni. 

Rakouský deník Kronen Zeitung dnes informoval, že Čech Pavel H. byl spolu s pěticí dalších osob provizorně pohřben u města Darná. Rakouské ministerstvo zahraničí zprávu podle agentury APA dosud nepotvrdilo.

„Nemůžeme potvrdit, že by v masovém hrobě v Libyi byly nalezeny ostatky českého občana. A to z důvodu, že na místě nelze provést forenzní analýzy. Ministerstvo zahraničí se věcí zabývá," řekl Blesku mluvčí ministerstva zahraničí Jakub Augusta.

Únos devíti lidí

Při útoku na libyjské ropné pole Ghaní 6. března 2015 radikálové hlásící se k IS unesli devět lidí. Zatímco dva muslimové z Bangladéše a také Ghaňan se ze zajetí brzy dostali, o osudu českého kuchaře Pavla H., Rakušana Dalibora S. a čtyř Filipínců se dosud jen spekulovalo. V září 2017 se v médiích objevilo video z laptopu příslušníků IS, které údajně zachycovalo popravu zajatců ještě v roce 2015.

Pátrání po unesených dlouho znemožňovala skutečnost, že v Libyi rozvrácené občanskou válkou se donedávna odehrávaly prudké boje. Poté, co se situace v posledních měsících uklidnila, bylo podle Kronen Zeitung možné prověřit informaci humanitární organizace Červený půlměsíc, podle níž byla těla obětí uložena nedaleko města Darná.

Podle rakouského deníku libyjské úřady potvrdily, že asi deset kilometrů od města našly hroby šesti rukojmích Islámského státu - Rakušana, Čecha a čtyř Filipínců. Server Arab News ve středu informoval, že filipínské velvyslanectví potvrdilo nález hrobů čtyř unesených Filipínců.

Ministerstvo zahraničí ve Vídni uvedlo, že k pátečnímu dopoledni nemá o případu rakouského občana v Libyi žádné nové informace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání