Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Údajný panic (28) zavraždil 10 lidí kvůli pomstě za celibát: Podle soudu blázen není

Autor: ČTK - 
3. března 2021
18:09

Kanadský soud ve středu uznal vinným z desetinásobné vraždy a 16 pokusů o vraždu Aleka Minassiana (28), který v roce 2018 vjel v Torontu s dodávkou do chodců. Deset jich zabil a 16 zranil. Osmadvacetiletý muž se hlásil ke skupině lidí žijících v „nedobrovolném celibátu“ (anglicky involuntary celibate, zkráceně incel), která je spojována také s dalšími útoky, píší americká média. Hrozí mu doživotí.

Minassianův právník se soudu snažil dokázat, že jeho klient nevěděl, že činí něco špatného, protože trpí poruchou autistického spektra. Minassian se loni k činu nepřiznal a jeho právní zástupci tvrdili, že vzhledem ke svému psychickému stavu není trestně odpovědný.

Soudkyně Anne Molloyová však rozhodla, že se tato tvrzení nepodařilo přesvědčivě prokázat. Není podle ní pochyb, že jeho činy byly dopředu naplánované a úmyslné a že si byl plně vědom toho, co dělá. Minassian podle ní rovněž vyhledával a užíval si pozornost, kterou mu jeho čin přinesl.

Osmadvacetiletý pachatel policistům řekl, že patří ke skupině „sexuálně frustrovaných mužů“, kteří spolu komunikují na internetu a z nichž někteří plánovali útoky na lidi, již podobné problémy nemají.

Minassian najel v dubnu 2018 se zapůjčenou dodávkou do davu chodců v rušné čtvrti na severu Toronta. Mezi mrtvými bylo osm žen a dva muži, lidé ve věku mezi 22 a 94 lety. Auto mnohé zasáhlo zezadu, jednu oběť táhlo 150 metrů. Pachatel si dodávku pronajal týden před činem a podle soudu si věc naplánoval.

Při výslechu na policii řekl, že „má pocit, že splnil úkol“. Auto prý použil jako zbraň a chtěl posloužit jako inspirace ostatním. Tvrdil, že nikdy neměl sexuální styk a je panic. Podle webu Toronto Star čelí doživotnímu trestu. Otazník visí jen nad tím, zda mu soud povolí možnost podmínečného propuštění.

Minassian již dříve přiznal, že byl v kontaktu se členem komunity incel a studentem Elliotem Rodgerem, který při útoku u Kalifornské univerzity v roce 2014 zabil šest lidí a 13 zranil. Použil střelnou zbraň a nůž a pak se sám zastřelil.

VIDEO: Za vraždu dostal výjimečný trest 25 let

Video  Za vraždu dostal výjimečný trest 25 let  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání