Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tři roky od popravy Kuciaka (†27) a jeho snoubenky (†27) znova matkou! Maminka zavražděné Martiny má znova důvod k úsměvu

Aktualizováno -
21. února 2021
06:42
Autor: štt - 
21. února 2021
05:00

Před třemi lety byl krutě zavražděn novinář Ján Kuciak (†27) spolu se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou (†27). Tato událost otřásla nejen celou slovenskou veřejností, ale zejména rodinnými příslušníky. Matka zavražděné Martiny Zlatica Kušnírová (55) prožila peklo, ale nyní má konečně důvod se znovu usmívat. Stará se totiž o miminko.

Uplynuly už tři roky od doby, kdy po dvojnásobné vraždě novináře a jeho milé žila slovenská společnost masivními demonstracemi, které vedly k odstoupení premiéra Roberta Fica. Tragickou událost mají pozůstalí stále v živé paměti a bolestivé rány se nejspíš nikdy nezahojí.

Vraha odsoudili

Matka zavražděné Zlatica Kušnírová je jednou z těch, která se se ztrátou nikdy nesmíří. Pocit zadostiučinění jí nepřinesl ani právoplatný rozsudek, po kterém byl odsouzen vrah Miroslav Marček na 23 let ve vězení. Kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který byl považován za objednavatele vraždy, se trestu za smrt zamilované dvojice vyhnul. Případ však stále řeší Nejvyšší soud.

Dle vlastních slov je Zlatica stále stejně sklíčená jako v den vraždy: „Pamatuji si, že jsem se jim několik dní nemohla dovolat a bála jsem se, že se na mě za něco zlobí. Nechala jsem jim poslat vzkaz, aby mi dali vědět, že jsou v pořádku.“ To ještě Zlatica nevěděla, že její dcera s nastávajícím zetěm byla v tom okamžiku již mrtvá.

Zlatica věří v spravedlivý rozsudek, který potrestá i objednavatele vraždy. „Netuším, jak odvolání dopadne, ale doufám, že budou odsouzení všichni, kteří se na vraždě podíleli,“ zmiňuje v rozhovoru poskytnutém slovenskému deníku Nový čas.

Video  Vyšetřovací pokus na místě vraždy novináře Kuciaka: Matka jeho přítelkyně cítí naději  - tv Joj
Video se připravuje ...

S dcerou mluví na hřbitově

V něm se i hluboce věřící žena svěřuje, jak se se ztrátou snaží vyrovnávat: „Nevím proč, ale pravidelně chodím na hřbitov s dcerou krátce pohovořit. Vždy jí řeknu, co se nového událo v rodině, ale i na Slovensku. Věřím, že mě oba poslouchají.“

K lepším myšlenkám ji však přivádí ani ne roční miminko z dětského domova, o které se přihlásila jako náhradní matka. „Je to moje malá holčička. Připomíná mi Martinku, když byla ještě malá,“ říká Zlatica, která má dítě v denní péči již od Vánoc. V kontaktu je i s biologickou matkou dítěte, která momentálně není schopná dceru vychovávat. Mimo novorozeně se stará i o sedmnáctiletého chlapce, kterého měla v péči, když ještě Martina byla naživu.

Zlatica si v domě vyčlenila speciální místnost věnovanou oběma zavražděným. Zde má starou skříň, kterou chtěl Ján opravit, materiály z Martininy archeologické činnosti nebo třeba medovinu, kterou si mladý pár chtěl připít na svatbě. Vždy když kolem oken projede auto, zasní se, že by to mohla být její dcera, která ji přijela znovu navštívit.

Nové důkazy v případu

Prokurátor Vladimír Turan navrhuje, aby do případu byly zapojeny nové důkazy. Dle deníku Sme se kromě USB klíčů z domu Mariana Kočnera jedná o komunikaci mezi Alenou Zs., která je podezřelá z objednávky vraždy, a její dcerou. Dále by měl být zahrnut i Alenin záznam o tepu srdce den po vraždě. Ten byl nezvykle vysoký - až 161 úderů za minutu. Informace pocházejí z chytrých hodinek, které Alena nosila.

snehulak ( 22. února 2021 12:33 )

Tak je nakonec udělaj jako u nás Kramného? Na zvýšený tep srdce den po vraždě? V den vraždy byl normální? A zásadní svědectví paní prezidentky, že Jáno byl hodný chlapec, jak odsvědčila maminka milenky Martiny.

la.ma ( 22. února 2021 08:27 )

třeba až padne 4 členná strana Mátoviče, natočí někdo tu druhou verzi-
jak archeoložka Martinka nosila domů nálezy a kšeftovala s nima
kucáka zastřelili až když vylézal ze sklepa, aby zjistil, o co se nahoře hádají
i napitá máti KKušnírová přiznala, že holka domů nosila

la.ma ( 22. února 2021 08:22 )

třebas za pár roků natočí tu druhou verzi...jak kkušnice nosila domů archeologické nálezy /což vykecla její ožralka máma/ a kšeftovala s nima, dokud ji někdo neodpráskl a pak i Kucáka...když vycházel nahoru ze sklepa zjistit co se děje
pročpak asi stará kkušna zjišťovala, zda "jsou v pořádku"? měla obavy , protože o kšeftech věděla?

sorgedoktor ( 21. února 2021 18:29 )

Uroven filmu snad nechma stranou.Je mi lito dvou mladych zivotu. ostatne soudim, ze vsem diskutujicim taker.....

sorgedoktor ( 21. února 2021 17:54 )

Bych to tak nesoudil...Slovnik podsveti se snazili napodobit. Film byl prumerny, snad odradi podobne existence pachat tezke zlociny..
Dle informaci odjinud...Polcie jioz dlouho m sledovala telefony a telefonaty, sifrovanim policisty neprelstili

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání