Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dramatické pátrání na Prachaticku: Ženu v bezvědomí našel pes horské služby

Autor: ran - 
29. prosince 2020
22:13

Žena (40) z Lenory na Prachaticku se šla v pondělí projít, ale zabloudila a nevracela se domů. Našel ji až pes horské služby po náročném a vysilujícím zásahu. Byla v bezvědomí a ve sněhu při teplotách pod bodem mrazu by bez pomoci neměla moc šancí přežít.     

Členové Horské služby Šumava vydali do akce hned, když kolem 15:45 obdrželi na dispečinku od policie výzvu k součinnosti. Vyrazili v desetičlenném týmu a s potřebnou terénní technikou. „Připojili jsme se pak k policistům a několika jednotkám Hasičského záchranného sboru. Po rozdělení úseků jsme začali už za tmy prohledávat okolí Lenory,“ uvedl zasahující člen služby Ondřej Zeman.

Měli už informace o zdravotním stavu pohřešované od její maminky, věděli proto, že musejí postupovat co nejrychleji, protože může jít o každou minutu. „Kolem Lenory je mnoho těžko přístupných míst v hustých lesích a kromě toho i močály a rašeliniště. Teploty už jsou pod bodem mrazu a všude je sníh. To vše mohlo znamenat, že je pohřešovaná v ohrožení zdraví, či dokonce života,“ vysvětlil Zeman.

Pátrání skončilo úspěšně v 18:30, kdy pes k nalezené ženě přivolal štěkáním zbytek týmu. Paní byla v bezvědomí a podchlazená. Po poskytnutí první pomoci a tepelného komfortu ji uložili do nosítek a obtížným terénem ji nesli k vyhřátému terénnímu autu horské služby. Poté ženu předali k dalšímu ošetření zdravotnické záchranné službě, která na ně už čekala. Z ledového zážitku se  zotaví v nemocnici.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání