Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mohutný výbuch elektrárny v Kolíně: Škoda za desítky milionů

Aktualizováno -
28. prosince 2020
16:40
Autor: rc, ČTK, shp, VaB - 
28. prosince 2020
11:57

Obrovský výbuch a následný požár! Až osmnáct jednotek hasičů zasahovalo v kolínské elektrárně, kde v pondělí krátce po jedenácté hodině došlo k explozi. Výbuch poničil jednu z budov.

Požár elektrárny a teplárny v Kolíně způsobil škodu za desítky milionů korun. Příčinou je vznícení uhelného prachu. Proč se prach vznítil, bude v úterý došetřovat vyšetřovatel hasičů. Hasiči dostali kolem 16:15 požár pod kontrolu, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Z místa nebyli hlášeni žádní zranění, záchranáři ale byli na místě. Výbuch vznikl na takzvané zauhlovací cestě a poškodil budovu. Je možné, že vybuchl uhelný prach, řekly ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová a mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Výbuch nastal krátce před 11:00. „Došlo k výbuchu na zauhlovací cestě, je poškozena budova, kde je zauhlování, dole jsou kotle,“ řekla Fliegerová. 

Radnice vyzvala rozhlasem obyvatele městské částí Zálabí, aby kvůli požáru nevětrali. Město pokryl dým, rozšířil se v něm zápach. Nejbližší ulice kolem elektrárny jsou zasaženy výrazně, dým snížil viditelnost podobně jako při mlze. Místní se chodí na požár dívat, pořizují fotografie a videa.

Hasiči vyhlásili nejdříve druhý, následně třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Záchranáři mají na místě dvě posádky, řekla ČTK bez podrobností jejich mluvčí Petra Effenbergerová.

Veolia Energie Kolín se zabývá výrobou tepla a elektrické energie. Teplem zásobuje většinu kolínských průmyslových podniků, městských budov a organizací a také většinu obyvatel. Jaký dopad bude mít výbuch na provoz a dodávky tepla, zjišťujeme.

Video  Požár elektrárny v Kolíně  - Blesk:David Malik - CNCenter A.S.
Video se připravuje ...

krapotkin ( 28. prosince 2020 22:47 )

Neprodávej (kdo ví, jestli by tu popelnici někdo koupil). Byl to mour v teplárně, ale superpisálkům z Blesku je to jedno.

Pohybovenadany ( 28. prosince 2020 18:46 )

Přidám automobil Tesla. Zn. KOLÍN

PPP150W ( 28. prosince 2020 18:06 )

28. února 1975 se téměř totéž stalo v teplárně v Brně Na Špitálce. Vybuchl tam rovněž uhelný prach. Ale tenkrát byla bilance děsivější. Zahynula celá směna. 16 životů. Někteří se upekli zaživa. Bydleli jsme od teplárny 100m. Tehdy jsme přišli o všechna okna a měli jsme pěkně vymalováno uhlím. O rok později nám výbuch plynu na Ponávce obrátil auto na střechu a přikryl jej kusem vytrženého betonu a další dva roky na to jsme měnili okna znovu. Tentokrát vybuchl v téže teplárně 20m vysoký plynový kotel. Dva lidi už potom nenašli. Zmizeli jako ten kotel.

Covid_19 ( 28. prosince 2020 17:40 )

zažil jsem havárii velké kotelny v zimě a snížení dodávky tepla pro tisíce bytů, takový dodavatel tepla se špatně nahrazuje, záložní zdroje tepla se budují většinou až po průšvihu

bogota43 ( 28. prosince 2020 14:41 )

Klucí, nesmíte jen chlastat, ale i prach občas vymetat....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání