Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tomáše H. odsoudili za pokus o vraždu otčíma jateční pistolí: Na místě se odvolal

Autor: ČTK - 
12. prosince 2020
14:28

Ústecký Krajský soud v pátek 11. prosince poslal Tomáše H. (28) na 13,5 roku za mříže za pokus o vraždu. V roce 2019 na Štědrý den podle nepravomocného rozsudku postřelil jateční pistolí nevlastního otce, kterému navíc podřezal zápěstí. Tomáš H. se k činu částečně přiznal. Řekl ale, že vraždit nechtěl.

Obžalovanému muži hrozilo až dvacetileté vězení. Soud mu kromě 13,5letého trestu odnětí svobody uložil také peněžitý trest ve výši 161 000 korun. Jde o bolestné pro poškozeného, který po útoku zůstal upoután na invalidní vozík. Dalších 70 000 má odsouzený zaplatit pojišťovně. Rozsudek není pravomocný, pachatel se odvolal.

Tomáš H. měl útočit v garáži domu, akci si podle obžaloby naplánoval a cílem měla být otčímova smrt. „K tomuto účelu si opatřil jateční přístroj a střelil poškozeného z bezprostřední blízkosti do levého spánku,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Soudce Jiří Blažek při vynesení rozsudku uvedl, že šlo o předem promyšlený čin.

„To máš za to, ty h*jzle, to je všechno kvůli mámě... Jestli to nevíš, máma umírá,“ pronášel prý pachatel, zatímco muži řezal zápěstí. Použít měl i paralyzér. Pak podle obžaloby otčíma nechal zamčeného v garáži a vešel do domu. Křik a bouchání oběti slyšely dvě svědkyně, Tomáš H. a jeho matka muži nakonec otevřeli.

Poškozený utrpěl vpáčenou zlomeninu očnice, pohmoždění oka a mnoho hlubokých ran na zápěstí, přetínajících šlachy. Tomáš H. u soudu vinu částečně přiznal. „Udělal jsem hroznou kravinu, které lituju. Zabít jsem ho ale nechtěl,“ řekl. Podle něj šlo o vygradování špatné situace v rodině. Otčím údajně odmítal nemocné matce jakkoliv pomoci, a když měla mít doma dialyzační přístroj, i to odmítl. „Chtěl jsem, aby se jeho chování alespoň na Vánoce zlepšilo. Zavraždit ho by mě ale nenapadlo,“ uvedl Tomáš H.

Soudní znalkyně u pátečního soudu uvedla, že Tomáši H. nebyly zjištěny žádné psychické změny. Projevují se u něj podle ní egocentrické a manipulativní rysy a rysy nezralosti. Motivací k činu podle ní byly pocit bezmoci a frustrace vůči otčímovi. Tomáš H. čin částečně zvážil a nejednal v afektu, uvedla. „On sděluje informace tak, aby pro něj byly co nejméně zatěžující, aby vyšel v nejlepším světle. Je to jeho psychická obrana, kdy on si vysvětluje, že jeho jednání bylo oprávněné,“ dodala znalkyně.

Obhájce Tomáš H. dnes řekl, že klient chtěl podle vlastních slov otčíma postrašit. Navrhoval pro obžalovaného podmíněný trest za ublížení na zdraví z nedbalosti. Řekl, že jeho klient nechtěl otčíma usmrtit, přestože k tomu měl příležitost. Otčímovi podle advokáta nezpůsobil těžká, ale pouze středně těžká zranění, která ho bezprostředně neohrozila na životě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání