Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Kokořínsku někdo zastřelil vlčici: Ochránci přírody zuří

Autor: jel - 
27. listopadu 2020
14:46

Na počátku listopadu v oblasti Kokořínsko - Máchův kraj byla u silnice nalezena mrtvá vlčice. Původně se předpokládalo, že byla sražena autem, pitva ovšem prokázala, že zvíře mělo v oblasti hlavy zbytky střely. Jde už o druhý případ nelegálního zastřelení vlka na našem území a ochránci zvířat podali trestní oznámení.

Přestože se v posledních letech vlci navrací na naše území a právě v CHKO Kokořínsko se tato zvířata od roku 2014 pravidelně rozmnožují, není jich u nás stále nijak velké množství. „Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků,“ vysvětlil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Zbytečná smrt vlčice proto ochránce přírody rozzlobila a rozhodli se podat trestní oznámení na neznámého pachatele. To bylo ovšem podáno i v případě zastřelení vlka před více než rokem v oblasti nedaleko té, kde se stal současný incident, v obci Konětopy na Mělnicku. Tehdy ovšem nebyl střelec vypátrán.

Někteří uživatelé na sociálních sítích se domnívají, že pachatelem je některý z chovatelů zvířat. Těm by mohlo vadit, že vlci napadají jejich stáda. Podle pana Pelce je však tato možnost spíše nepravděpodobná.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Nepředpokládáme však, že by to byli právě chovatelé, kdo po vlcích střílí. Stát chovatelům případné škody na hospodářských zvířatech hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád,“ popsal důvody s tím, že hospodářská zvířata tvoří potravu vlků jenom ze dvou procent.

Proč tedy někdo nebohé zvíře zastřelil a nechal ho ležet u cesty, není zřejmé. Na facebooku však příspěvek získal téměř stovku naštvaných reakcí.

Jinou vystrašenou vlčici našel před dvěma lety chovatel z Krkonoš v ohradníku:

mojmir skočdopole ( 27. listopadu 2020 17:58 )

kdo jiný než myslivec z 90 procent jsou to psychpati co si léčí mindráky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání