Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roman Šupa prchal před policií a najížděl do lidí: Soud mu zpřísnil trest na 16 let

Autor: ČTK - 
29. října 2020
20:20

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek zpřísnil Romanu Šupovi trest za jeho riskantní jízdu a najíždění autem do lidí z 15 let na 16,5 roku. Podle soudu se dopustil několikanásobného pokusu o vraždu jak v podchodu pro pěší v Uherském Hradišti, tak i při najíždění do zasahujících policistů v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku. V prvním případě vážně zranil seniora, v druhém oba policisté stihli před autem uskočit. Případ vrchnímu soudu vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

„Rozhodli jsme v intencích zrušujícího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který konstatoval, že vzhledem k charakteru útoku obžalovaného autem na zasahující policisty byl minimálně srozuměn s tím, že je může usmrtit, když nemohl předpokládat jejich rychlou reakci v podobě úskoku,“ řekl  mluvčí soudu Stanislav Cik. Na základě tohoto rozhodnutí vyhověl odvolací soud odvolání státního zástupce a trest obžalovanému zpřísnil.

Případ se stal předloni v červenci. Šupa v Uherském Hradišti pod vlivem drog ujížděl hlídce až stokilometrovou rychlostí. Při jízdě podchodem zachytil čtyřiaosmdesátiletého muže a při couvání ho dvakrát přejel. Senior utrpěl zlomeniny žeber a poranění hlavy, léčil se dva měsíce. Dvě ženy, z nichž jedna měla v náručí batole, z podchodu utekly. Šupa poté podle obžaloby najížděl na policisty, kteří ho zaregistrovali později při jízdě mezi Hlukem a Ostrožskou Lhotou. Těm se podařilo uskočit.

Vrchní soud o případu rozhodoval již v březnu. Zatímco část jízdy obžalovaného v úzkém podchodu pro pěší, v němž byli lidé, potvrdil soud jako pokus o vraždu spáchaný na dvou a více osobách s rozmyslem, pozdější najíždění na policisty překvalifikoval z pokusu o vraždu na násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní. Právě kvůli druhé části případu a zmírnění kvalifikace podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší soud mu vyhověl. „Lze tedy uzavřít, že eventuální úmysl ve formě srozumění je nutné spatřovat zejména v tom, že se obviněný rozjel vysokou rychlostí proti němu běžícím zakročujícím policistům, kteří měli minimum prostoru pro úskok, když při přiblížení k policistům zvyšoval rychlost vozidla a bez včasného úskoku obou policistů mohli poškození utrpět vážná zranění, včetně usmrcení,“ stojí v usnesení Nejvyšší soudu ze srpna letošního roku. Vrchní soud dnes projednal případ ve veřejném jednání, kterého se obžalovaný, jeho obhájce i státní zástupce zúčastnili prostřednictvím videokonference, a to kvůli koronavirovým opatřením.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání