Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drzá profiloupež šperků v Drážďanech: Máme horkou stopu, věří policisté

Autor: ČTK, ran - 
17. září 2020
21:06

Policie je prý na horké stopě listopadové krádeži cenností nevyčíslitelné hodnoty z drážďanského historického klenotnictví Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Vyšetřovatelé natrefili na firmy, kde si údajně pachatelé nechali změnit vzhled auta, kterým z místa činu prchli! Podle listu Sächsische Zeitung to prohlásil mluvčí saské prokuratury.

Do klenotnice se v noci na 25. listopadu 2019 vloupali zamřížovaným oknem dva zloději. Do vitríny s nejcennějšími exponáty vytloukli sekerou tři díry a ukradli asi 20 barokních šperků. Na dopadení pachatelů byla vypsána odměna 500.000 eur (asi 13,4 milionu korun).

Policie a státní zastupitelství předpokládají, že na činu se podílelo nejméně sedm osob. Dlouho se zdálo, že vyšetřovatelé se dostali do slepé uličky. Měli sice policejní portrét jednoho z pachatelů, ale jinak tápali.

Ve středu ale policie v Berlíně podnikla razie ve firmách, které polepují auta fóliemi. Strůjci krádeže si zde měli nechat pozměnit vzhled vozu, který při útěku použili a zapálili. Majitele firem nepovažují policisté za podezřelé, ale za svědky, neboť podle nich o plánech pachatelů nevěděli.

Na počátku září se pak policisté také soustředili na jistou berlínskou internetovou kavárnu - její zaměstnanec měl organizátorům krádeže poskytnout SIM karty registrované na fiktivní osoby.

Osud lupu je stále nejasný a kvůli neprodejnosti šperků se mnozí odborníci obávají, že pachatelé drahokamy vytrhají a drahé kovy roztaví, aby předměty mohli rozprodat (nebo už tak dokonce učinili).

Video  Takhle řádili zloději při miliardové krádeži ve slavné klenotnici: Kamery zachytily dvojici pachatelů  - Reuters, Německá policie
Video se připravuje ...

Klenotnice Grünes Gewölbe ležící v samém srdci historického drážďanského Starého města patří k největším v Evropě a slouží k uchovávání cenných historických sbírek Saska z období od renesance až po klasicismus. Vznikla v 16. století a veřejnosti jsou její sbírky přístupné od roku 1724. Název klenotnice (Zelená) byl odvozen od původního malachitového nátěru její klenby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání