Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recidivista Hypša dostal za vraždu otce se synem 22 let vězení: Dovolání mu nevyšlo

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
20:59
Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
14:45

Nejvyšší soud odmítl dovolání Jiřího Hypši, jenž si má za vraždu v Jankově na Benešovsku odpykat 22 let ve vězení. Recidivista jednoho muže zastřelil, druhého těžce zranil. Tvrdil, že se pouze bránil. Podle Nejvyššího soudu bylo dovolání zjevně neopodstatněné.

Nejvyšší soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání. Výsledek ČTK sdělil Jiří Wažik, tiskový mluvčí trestního úseku Krajského soudu v Praze. Právě krajský soud se případem zabýval jako první instance a vyměřil Hypšovi 20 let vězení.

Vrchní soud v Praze trest ještě o dva roky zpřísnil, což zdůvodnil zejména kriminální minulostí střelce a zhoršenou možností nápravy. Ani Nejvyšší soud neuvěřil tvrzení o nutné obraně, potvrdil také správnost zvýšení trestu nad hranici sazby.

Na statek v Jankově, kde Hypša bydlel, přijeli 28. září 2018 dva muži, otec se synem. Podle Hypši dlužil otec peníze jemu, podle výpovědi syna si přišli oni vyzvednout dlužných 55 tisíc korun. Hypša v kuchyni podle obžaloby po hádce zastřelil staršího z mužů, poté ještě střílel na druhého, který čekal venku, a způsobil mu těžká zranění.

Hypša tvrdil, že si muži přijeli prohlédnout jeho nový statek, který koupil za 20 milionů korun v hotovosti. Muž, kterého později zastřelil, od něj prý opakovaně chtěl peníze. Když seděli v kuchyni, údajně na Hypšu vytáhl svou pistoli, obžalovanému se mu ji prý podařilo vykopnout a vystřelit v sebeobraně. Na mladšího návštěvníka podle svého vyjádření střílel proto, že na něj házel kameny. Hypšově obhajobě ale justice neuvěřila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání