Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští řidiči na přejezdech hazardují se životy: Šokující video se šílenci za volantem!

Autor: jel - 
1. srpna 2020
05:37

Podle videí, která na sociálních sítích zveřejňuje strojvedoucí s přezdívkou Jaryn Jarin, to vypadá, že řidiči na přejezdech bez signalizace často nedávají vůbec pozor. Mnoho z nich přejíždí koleje těsně před vlakem, a zdaleka nejde jen o řidiče osobních aut, opatrní nejsou ani šoféři autobusů!

Při zhlédnutí videa se člověk nestačí divit, pro mnoho řidičů evidentně přejezd, který je označen pouze cedulí a není na něm světelná signalizace ani závory, nic neznamená a v místě si rozhodně nedávají větší pozor.

Jak je patrné, strojvedoucí houká už dlouho před přejezdem, pro řidiče tím však zjevně dává signál, aby zrychlili a zkusili železniční trať přejet a vyhnout se srážce s vlakem. Přitom srážka automobilu s vlakem představuje pro cestující vozu smrtelné riziko. Přestože na těchto úsecích jezdí pouze malá lokálka, větší nebezpečí hrozí cestujícím v autě!

Podle autora videa je jedna z nejhorších situací v obci Neumětely na Berounsku. Před přejezdem je umístěn pouze výstražný kříž upozorňující na jednokolejný železniční přejezd, řidiči by tedy v tomto úseku měli jet rychlostí maximálně 30 km/h. Podle zákona je nutné tuto maximální rychlost dodržet už 50 metrů před přejezdem! 

„Jezdím tudy asi dvakrát až třikrát týdně a podobné kritické situace zažívám poměrně často. Vždycky se modlím, abych zde bezpečně přejel,“ řekl pro iDNES Jaryn Jarin. Není se čemu divit, jen na zveřejněných záběrech před jedoucím vlakem projedou dva autobusy a dokonce míchačka! „Konkrétně na tomto přejezdu bych ocenil závory s blikačkami. Nic to ovšem nemění na tom, že při dodržení všech ustanovení pro řidiče, kteří přejezd ignorují, by zde problém nebyl,“ dodal strojvedoucí.

krtek. ( 1. srpna 2020 07:53 )

většina si neuvědomuje, že za podobné chování na přejezdu mohou dostat trest smrti

nakobyl ( 1. srpna 2020 07:08 )

U těchto přejezdů má strojvedoucí zpravidla omezenu rychlost na 10 km/hod. Ale je pravda, že málokterý řidič ví, že 50 může jet jen přes zabezpečený přejezd, u kterého "bliká" mdlé bílé světlo. To říká, že výstražné zařízení je funkční a není ovlivněno činností člověka, který může chybovat. Pokud světlo nekmitá nebo vůbec není, jezdí se 30 km/hod. Ovšem je to uspěchaná doba a absence strážců pravidel viz jízda na červenou, rychlost 50 nebo 90 - vždyť mám nadupanej velkej kýbl a tak to pro mne neplatí a nebo přesvědčení, že když je širší ulice, tak je hlavní a nějaká přednost zprava pro mně neexistuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání