Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Falešné zlato a neplatné bankovky: Podvodníci už zase křižují české silnice a vábí naivky

Autor: mat - 
28. července 2020
10:13

Jen díky rychlé práci policistů z několika krajů nepřišel o peníze naivní řidič z Pardubicka, kterého napálil podvodník z Rumunska. Ten jej stopl u Poličky u krajnice s úpěnlivou prosbou, že nutně potřebuje českou měnu. Za bankovku v hodnotě 1000 lei vyinkasoval 16 tisíc korun.

Jenže se ukázalo, že bankovka v Rumunsku neplatí už od roku 2005. Podvedený šofér hned běžel na policii a měl štěstí. „Od ohlášení případu a nahlášení typu vozidla a poznávací značky až po dopadení pachatele uplynuly jen tři hodiny. Cizince zadrželi kolegové na Břeclavsku. Měl u sebe i peníze, které získal podvodem,“ řekla policejní mluvčí Pardubického kraje Eva Maturová.

O 24 hodin později soud Rumuna vyhostil na tři roky z Česka. V tuzemsku se odehrají desítky podobných případů ročně.

„Nejčastěji podvodníci tvrdí, že jim došel benzin, potřebují peníze a nabízejí zlato či šperky, samozřejmě falešné. Používají vozy značek BMW, Mercedes, Audi s mezinárodními značkami. Pro lepší dojem s sebou vozí ženy a děti. Klidně vám skočí před auto, jen aby vás zastavili,“ svěřil se jihomoravský kriminalista, který se několika případy zabýval.

Podle něj jde o perfektně sehrané rumunské a bulharské gangy. „Řada lidí případ ani neohlásí. Stydí se za svou hloupost a naivitu,“ dodal policista. Pokud podvedený člověk nahlásí událost pozdě, policie vesměs už mazané cizince nenajde.

Člověk, který druhého uvede v omyl a nabízí mj. falešné zlato, které nemá hodnotu vyšší než pět tisíc korun, se dopouští jen přestupku.

Co radí policie

Policie nedoporučuje dělat podobné obchody, které jsou od samotného začátku pochybné, protože si kupující nemůže ověřit kvalitu nabízeného zboží. V případě, že řidiči podvodníkům zastaví, riskují, že díky dokonale sehranému „divadélku“ výmluvným cizincům podlehnou. V případě pochyb lze vytočit linku 158 a vše ohlásit, případně si natočit celou scénu na mobil.

Řádili i v Praze

Podvodníci s falešným zlatem se pokoušeli o úspěch i v Praze, loni v březnu se usídlili v Dejvicích. Projížděli ve dvou vozech ulicemi a lámanou angličtinou tvrdili, že jsou v tíživé situaci, prosili o peníze na benzin a ubytování. Mladík (22), který za zálohu dvou „zlatých“ prstenů a příslib dvojnásobně vyšší splátky půjčky poskytl 10 tisíc korun, své peníze ani klienty už ale neviděl.

VIDEO: Podvodníci v akci u přepážky.

Video  Dva podvodníci zmátli ženu za přepážkou natolik, že jim vyplatila víc, než měla.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Uivatel_5417844 ( 30. července 2020 11:36 )

Tak na tohle šme může naletět jedině retard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání