Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtící srážka vlaků u Českého Brodu: Zemřel strojvůdce! Jel na červenou?!

Aktualizováno -
15. července 2020
09:06
Autor: jel, dce, ČTK - 
14. července 2020
22:25

Další děsivá nehoda na železnici se stala v úterý v noci u Českého Brodu, na hlavním tahu mezi Prahou a Kolínem. Osobní vlak zhruba se stovkou cestujících čelně narazil do poštovního vozu. Zranilo se 35 lidí a jeden člověk zahynul. Trať zůstává neprůjezdná.

Tragická srážka dvou vlaků se stala okolo půl desáté v noci u obce Štolmíř kousek od Českého Brodu na Kolínsku. Podle aktuálních zpráv se zranilo 35 osob, z toho 4 těžce, a bohužel se hovoří i o mrtvých - obětí neštěstí má být strojvedoucí osobního vlaku. Hasiči uvedli, že zůstal zaklíněný v kabině. Mezi zraněnými bylo i osm nezletilých. 

Vlaky jsou do sebe velmi silně zaklíněné. Proto na místo zamířil zvláštní vyprošťovací vlak  a také speciální tank hasičů, který má zajistit soupravu před převrácením. 

Video  Srážka dvou vlaků u Českého Brodu  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

„Došlo k srážce vlaku City Elephant a poštovního vozu, na místě je velké množství zraněných, máme zde dva vrtulníky záchranné služby,“ řekl Blesk.cz mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. „Všichni už byli z vozů evakuováni. Vyhlásili jsme třetí stupeň poplachu, kvůli velkému množství raněných,“ dodal.

Podle informací Blesk.cz strojvedoucí osobního vlaku nerespektoval červenou na návěstidle. 

Video  Srážka dvou vlaků u Českého Brodu  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Vlak projel návěstidlo na červenou

Na místo nehody v noci dorazil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), podle nějž je trať, na níž se nehoda stala, nejlépe zabezpečená v republice.

Technika podle ministra zřejmě neselhala. Podle Havlíčka bylo příčinou tragické srážky vlaků u Č. Brodu nejspíš selhání člověka. Vlak projel návěstidlem na červenou, zjišťuje se proč. 

O rezignaci přes několik vlakových nehod v posledních dnech ministr neuvažuje. Čtyřicetiletého strojvůdce havarovaného vlaku Havlíček označil za zkušeného. Podle něj nebyl přepracovaný, vrátil se z dovolené. Nelze ale vyloučit, že u něj objevila zdravotní indispozice.

Podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kerekové hasiči pomáhali s prvním ošetřením zraněných a předávali je zdravotnické záchranné službě. Na místě je i psycholožka HZS SČK.

Jeden mrtvý a desítky zraněných

Mluvčí záchranné služy Petra Effenbergerová uvedla, že čtyři lidé utrpěli těžká poranění a 31 cestujících bylo zraněno lehce. Většinou z nehody vyvázli s pohmožděninami a lehčími poraněními nohou. Mezi zraněnými bylo i osm nezletilých. Prvotní odhady záchranářů hovořily o 50 až 60 zraněných.

„Do zdravotnických zařízení v Praze byly převezeny více než tři desítky zraněných osob, z toho 2 s vážnými zraněními, 8 se středně těžkými, ostatní by měli být zraněni lehce. Na místě poskytuje prvotní péči i policejni krizový intervent," uvedla  policie na twitteru.

Podle mluvčího českých drah Radka Joklíka osobní vlak jedoucí z Prahy narazil do nákladního vlaku, který stál před vjezdovým návěstidlem v Českém Brodě. Joklík ČTK řekl, že osobní vlak City Elefant Českých drah najel na konec nákladního expresu dopravce ČD Cargo. Osobní vlak po nárazu vykolejil.

K místu nehody vyrazil větší počet jednotek hasičů i záchranné služby - pražští záchranáři vyslali speciální vůz Atego a vrtulník, hasičských jednotek zasahuje čtrnáct. „Pražští hasiči na místo srážky vlaků u Českého Brodu vyslali speciální vyprošťovací kontejner a jedno družstvo hasičů, jako výpomoc kolegům," uvedli na twitteru středočeští hasiči.

Probíhá vyprošťování souprav 

Provoz na trati byl zastaven, některé vlaky jedou odklonem přes Lysou nad Labem, vyplývá z webu Českých drah. Podle informací Českých drah na webu je předpoklad obnovení provozu na trati kolem středečního poledne.

Na místo dorazil nehodový vlak. Havarované soupravy se od sebe podařilo odtrhnout krátce po osmé ráno, obě jsou vykolejené, informovala Správa železnic na Twitteru. Při prvním pokusu se dvěma lokomotivami brzy ráno se soupravy odtrhnout nepovedlo. Na místo proto zamířily další dvě a začalo také rozřezávání kusů soupravy autogenem, řekl ve středu ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Protože hrozí, že se souprava osobního vlaku převrátí, zajistili ji hasiči pomocí speciálního tanku drážních hasičů. „Je předpoklad, že trať bude uzavřená asi celé dopoledne," uvedl Svoboda. Nejprve bude třeba soupravy odtáhnout, a pak bude pravděpodobně možné alespoň částečně obnovit na trati provoz.

Škodu vyčíslila Drážní inspekce na 45 milionů Kč, z toho 40 mil. je na osobním vlaku, ve kterém zemřel strojvedoucí.

.tg.bb ( 15. července 2020 16:31 )

Obchody jsou soukromé. České dráhy jsou známý socialistický bojdel na kolečkách, 100% vlastněný státem, stejně jako Česká pošta, to je dokonce státní podnik, a jsou to jsou rodné sestry, ukázka naprosté neschopnosti státu něco řídit.

dfghjk ( 15. července 2020 15:41 )

Ok, ale prosil bych tě všeználku o konkrétnější odpověď. Co u té nehody dělá 21 policejních hlídek, tj. je možná až 42 policistů.

ginkognito ( 15. července 2020 15:06 )

Máte pravdu, na fíry berou dnes každého. U Carga v Brně mají i strojvůdkyni, která kdysi dělala servírku.

sorgedoktor ( 15. července 2020 11:35 )

Ja tomu nerozumim...Jak je to s tim gener­.STOP­...Mi­mocho­dem jsou i uvaqhy, ze se moc ysetri lidma.Ty vypravci v cervene cepicce meli Valtickou stredni, ale fungovali aaskoro na 100 procent..

SoIfermus ( 15. července 2020 11:31 )

V tom našem zemanobabišizmu se dějí věci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání