Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tyto děti se domů už nevrátily: Kam zmizel Honzík Nejedlý, Ivana Košková nebo Valerie Kvasničková?

  • Autor: ČTK,jel,ran - 
    25. 5. 2023
    13:57

    Česká policie denně obdrží v průměru 20 oznámení o ztraceném dítěti, a pátrání tedy ročně vyhlašuje po zhruba 2 000 dětech. Většinu z nich vypátrá do několika minut nebo hodin, některé ale zmizí beze stopy.  Právě tyto pohřešované děti si celý svět připomíná 25. května na tzv. Pomněnkový den.

  • 1.Pomněnkový den

    Pomněnkový den Pomněnkový den | Archiv Blesku

    Dne 25. května 1979 se v New Yorku ztratil šestiletý chlapec Etan Patz. Ráno odešel do školy, bohužel byl nalezen zavražděný. Tento příběh vedl v roce 1983 bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana ke vyhlášení Dne pohřešovaných dětí jako vzpomínku na tohoto chlapce. Chtěl tím upozornit na závažnou problematiku ohrožení dětí.

    Od roku 2002 si tzv. „Pomněnkový den“ připomínáme také v Evropě. Právě květina pomněnka jako symbol tohoto smutného dne vystihuje nejlépe slova „Nezapomeň na mě“. 

    Hlavním cílem Mezinárodního dne ztracených dětí je rozšířit a prohloubit spolupráci organizací celého světa zabývajících se případy pohřešovaných dětí, zvýšit podvědomí lidí prostřednictvím médií, přednášek a osvětových kampaní. Neziskové organizace pomáhají policistům navazovat kontakty s profesionálními pátrači, aby bylo možné je využít k rychlé a efektivní spolupráci v případě zmizení dítěte.

    Počet pohřešovaných dětí po celém světě je alarmující. Každoročně se i v České republice ztratí stovky dětí a několik desítek bohužel policie nedopátrá, i když podle světových statistik jsou čeští policisté nejlepší v Evropě. Je to také díky komunikaci s občany na téma „dítě v ohrožení“, kdy se formou přednášek snaží dostat do podvědomí dětí i dospělých důležitost včasného nahlášení zmizelého dítěte a předání všech důležitých informací. Nezapomeňme na ně!

  • 2.Míša Muzikářová

    Případ zmizelé Míši Muzikářové se už dlouho nikam neposunul. Dívka zmizela nejspíše cestou do školy v lednu 2017 a policii se ji prozatím nepodařilo najít. Podle spisu, který uveřejnil server iROZHLAS.cz, vyšetřovatelé považovali Otakara S. za jediného podezřelého. 

    „Nejpravděpodobnější verzí se jeví ta, že pachatelem únosu je Otakar S. Pohřešovaná s ním odešla dobrovolně, buď pod nějakou legendou, nebo protože spolu byli domluvení, a během únosu došlo k nešťastné události, která vedla k její smrti (například hádka, předávkování léky),“ stálo ve spisu.

    V dívčině pokoji se také našly stopy spermatu Otakara S., a to i na čistém prádle dívky. Podle spisu policistů se měl dokonce jednou pokusit otrávit Míšu i její matku plynem. Zeptat se ho ale už nemohou, krátce po začátku vyšetřování totiž muž spáchal sebevraždu. Policisté případ v září 2017 odložili.

    Míša Muzikářová Míša Muzikářová | Zbyněk Schnapka

  • 3.Valerie Kvasničková

    Malá Valerie byla v péči její babičky Soni, která ji a její sourozence údajně bila a týrala. Dívenka byla naposledy spatřena v říjnu 2017, předtím si prošla doma peklem. 

    „K týrání, mnohdy i brutálnímu, používala mimo jiné roubík, aby poškozená nemohla křičet, a svazovala ji,“ uvedl v minulosti mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle výpovědi sourozenců nezvěstné holčičky ji žena často nutila klečet, přivazovala ji k záchodové míse a upírala jí jídlo. 

    Podezřelá Soňa K. vysvětlila náhlé zmizení dívky ostatním dětem tak, že ji poslala na léčení, aby už tolik nezlobila. Příbuzným, kteří si absence Valerie všimli, řekla, že je u své biologické matky nebo na táboře. Policii pro změnu tvrdila, že je děvčátko u tety v Německu.

    Kvasničkovou zadrželi kriminalisté ve chvíli, kdy chtěla odjet se zbylými dětmi na dovolenou, a obvinili ji z týrání dětí, opuštění vnučky a zpronevěry sociálních dávek. Babičku, která již před 40 lety seděla za týrání dětí, odsoudil soud k osmi letům za mřížemi.

    Valerie Kvasničková Valerie Kvasničková | Archiv Blesku

    Video  Kde jsou? Valerii Kvasničkovou brutálně týrala babička  - pdc, icp, Jedlička Čebotareva
    Video se připravuje ...

  • 4.Honzík Nejedlý

    V pražském Podolí zmizel před 23 lety tehdy desetiletý Honzík. Údajně měl namířeno ke svému kamarádovi, ke kterému však nikdy nedošel. Policie se nejprve soustředila na rodinu a prověřovala verzi, že Honzík utekl z domova. Psovoda povolali až dva dny po jeho zmizení. A mezitím intenzivně pršelo...

    Marcel Nejedlý (†44) věnoval zbytek života pátrání po ztraceném synovi. „Naději pořád mám,“ řekl 15 let po jeho zmizení Blesku. Žádné dobré zprávy se bohužel nedočkal – v listopadu 2014 zemřel na rakovinu. Ivana Nejedlá (49) se pak v roce 2017 plná očekávání sešla s šéfem pražské mordparty Josefem Marešem (56): „Slíbil, že mě nechá nahlédnout do spisu,“ řekla tehdy. 

    To ale nesplnil a za matku Honzíka se postavil až v roce 2018 Ústavní soud. Podle soudců policie tím, že ji nechtěla nechat nahlédnout do spisu, porušila právo na ochranu rodičovství i právo na účinné vyšetřování. Policii soud zakázal, aby v porušování práv pokračovala. Ivanu však čekalo jen zklamání - co ji zajímalo, bylo začerněné nebo nečitelné.

    Honzíkovo zmizení zůstává nevyřešenou záhadou. Podle policie se chlapec pravděpodobně buď stal obětí trestného činu, nebo se utopil v rozvodněné Vltavě. Po více než dvaceti letech, které uplynuly od začátku případu, už Honzík nefiguruje v policejní databázi hledaných a pohřešovaných osob. 

    Honzík Nejedlý - Tehdy desetiletý kluk z Prahy-Podolí se ztratil v lednu 1998. Poté, co z domova odešel za kamarádem, nikdo z blízkých už ho neviděl. Do pátrání se kromě policie pustila i řada dobrovolníků, rodiče nabídli milionovou odměnu. Bez úspěchu. Honzík Nejedlý - Tehdy desetiletý kluk z Prahy-Podolí se ztratil v lednu 1998. Poté, co z domova odešel za kamarádem, nikdo z blízkých už ho neviděl. Do pátrání se kromě policie pustila i řada dobrovolníků, rodiče nabídli milionovou odměnu. Bez úspěchu. | Archiv Blesku

  • 5.Ivana Košková

    Tehdy čtrnáctiletá Ivana bydlela s rodiči ve vesnici Příšovice na Liberecku. Beze stopy zmizela dne 13. července roku 1997. Osudného dne se dívka rozhodla, že ten den navštíví svou tetu ve vedlejší vesnici. Vypravila se tam na kole, domů se však už nevrátila.

    Co se onoho dne stalo, se doposud nezjistilo, ačkoliv policie tenkrát rozjela velké pátrání a po Ivaně pátrat nepřestala. Dokonce se dívčin případ znovu otevřel v roce 2013, objasnit ho se ale nepodařilo.

    Dívku tehdy vidělo několik svědků včetně Ivaniny spolužačky, která ji údajně zahlédla, jak zatočila ke hřbitovu. Další svědkyně uvedla, že ji míjela autem v jiném směru, než měla dívka původně namířeno. „Nenašli ani kolo. Bylo to den po slavnostech, kriminalisté tvrdili, že to vyšetřili, že to prohlídli,“ uvedl zoufalý otec, který stále doufá, že se jeho dcera jednoho dne vrátí domů. 

    Psychotronik tvrdil, že žije v jisté komunitě na Plzeňsku, jiné zprávy zase, že poskytuje sexuální služby na Teplicku. Dívku na fotografii také poznala německá prostitutka. Nic z toho ale k jejímu vypátrání nevedlo.

    Ivana Košková - Čtrnáctiletá dívka z Příšovic na Liberecku zmizela v červenci 1997. Naposledy byla viděna, když jela na kole k tetě do 3,5 kilometru vzdáleného Svijanského Újezdu. Na místo ale nikdy nedojela a ani desítkám policistů se nepodařilo nic vypátrat. Ivana Košková - Čtrnáctiletá dívka z Příšovic na Liberecku zmizela v červenci 1997. Naposledy byla viděna, když jela na kole k tetě do 3,5 kilometru vzdáleného Svijanského Újezdu. Na místo ale nikdy nedojela a ani desítkám policistů se nepodařilo nic vypátrat. | Archiv Blesku

    Video  Kde jsou? Kam zmizela Ivana Košková? Mohl holčičku někdo unést nebo zavraždit?  - pdc, icp, Jedlička, Čebotareva
    Video se připravuje ...

  • 6.Jan Štefuca

    Jan Štefuca je v databázi pohřešovaných dětí od 20. března 2005. Tehdy žil i se svou rodinou v Jirkově na Chomutovsku, kde mělo dojít i k jeho zmizení. Podle tehdejších zpráv spadl do rozvodněného Podkrušnohorského přivaděče.

    Jeho kamarád Jirka (tehdy 11) se ho pokoušel vytáhnout. „Házeli jsme do vody krabice. Honza uklouzl. Podával jsem mu ruku. Stáhl mě do vody,“ popsal tehdy Blesku. Chlapce vytáhli kolemjdoucí z vody asi kilometr po proudu. „Je tam ještě kamarád Honzík,“ křičel na ně vyděšený chlapec. Jan ale zmizel. Pátraly po něm tehdy desítky hasičů, policistů se psy i dobrovolníci. Marně.

    Pátrání tak pokračuje i po letech. „Policie po Janu Štefucovi nadále pátrá, ale i přes veškeré vynaložené úsilí se ho doposud nepodařilo nalézt,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová smutnou skutečnost. 

    Jan Štefuca Jan Štefuca | archiv Blesku, PČR

  • 7.Patrik Ťuťo

    Devítiletý Patrik odešel 2. března 2012 hledat k Ždírnickému potoku v Předlicích větev, na které by mohl opékat buřty. Od té doby chlapce už nikdo neviděl.

    „Hráli si u vody, blbli a různě tam přeskakovali. Žádný dospělý tam s nimi nebyl,“ popsal jeden ze starousedlíků pro místní zpravodaj. Podle Patrikových kamarádů spadl chlapec do rozvodněného potoka, jehož proud ho odnesl neznámo kam. 

    Po Patrikovi bylo vyhlášeno celostátní pátrání, uvědoměna byla i policie z Německa. Divoká voda totiž mohla chlapce odnést přes soutok potoka s řekou Bílinou až do Labe. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

    Patrik Ťuťo: Hledaný od 3. 3. 2012. Bydliště Ústí nad Labem. Patrik Ťuťo: Hledaný od 3. 3. 2012. Bydliště Ústí nad Labem. | Policie ČR

  • 8.Karolína Planá

    Malou Karolínku tehdy její matka předala otci Jaroslavu Planému, se kterým se rozváděla, aby s holčičkou oslavil narozeniny u příbuzných v Jeseníku. To ji viděla naposledy. 

    Co se s děvčátkem stalo, je dodnes záhadou. Otec Karolínky policii nejprve tvrdil, že ji unesl neznámý stopař, nakonec sám skončil za vraždu dcery před soudem. V osudný den totiž měl u sebe pistoli, následně balistika ukázala, že se z ní střílelo, našly se také stopy krve na jeho oblečení. Nešlo z nich ale zjistit, komu krev patřila.

    Planý byl nakonec v procesu, který v naší novodobé historii neměl obdoby, odsouzen v roce 2000 k třinácti letům vězení za vraždu dcery. Motivem mohla být pomsta exmanželce. Nikdy se nepřiznal a chyběl také stěžejní důkaz vraždy – tělo zmizelé. 

    Karolína Planá Karolína Planá | archiv

  • 9.Nikolas Zedníček

    Před pěti lety se ztratil v okolí Brna tehdy osmiletý Nikolas a nenašel se dodnes. Chlapec má hnědé vlasy a oči a je hubené postavy, v roce 2015 se nevrátil z dovolenky zpět do Klokánku. Soud Nikolase svěřil do péče babičce, podle policie však nejspíš žije v zahraničí se svou matkou.

    Nikolas Zedníček Nikolas Zedníček | Policie ČR
  • 10.Andreas Lardis Savvas

    Ani o tomto chlapečkovi, který pocházel z Prahy, se toho příliš neví. Ztratil se ve věku sedmi let a hledaný je už od roku 2011 – spolu se svou o dva roky starší sestrou jménem Lardi Evada. Policie však neuvádí zcela žádné podrobnější informace, existuje ovšem domněnka, že jsou sourozenci s někým z příbuzných.

    Andreas Lardis Savvas Andreas Lardis Savvas | Policie ČR

  • 11.Sofie Slitiová

    Sofie Slitiová zmizela v roce 2013 a unesl ji její otec. Její maminka však stále holčičku nedostala zpět, přestože se ví, kde dívka je. 

    Narodila se v roce 2008 v Ostravě a dnes už jí tedy je dvanáct let. Její rodiče se rozvedli a soud holčičku svěřil do péče matky, ale otec s ní mohl trávit prázdniny a víkendy, a toho jednoho dne využil. Holčičku odvezl do Tuniska a její mámě zavolal, že už ji nikdy neuvidí.

    Policie v případu příliš nezmohla, a tak se do toho vložil soukromý polský detektiv, přezdívaný „polský Rambo“. Ten zjistil, kde přesně unesená je, a následně předal policii informace, ve kterém konkrétním domě žije. Sofie se však bohužel dodnes k mamince nevrátila.

    Sofie Slitiová Sofie Slitiová | Policie ČR

  • 12.Barbora a Kristina Burdovy

    Pavel Burda z pražských Řeporyjí své dcerky Kristinku (8) a Barborku (11) viděl naposledy 8. srpna 2015. Soud je sice po rozvodu svěřil jemu do péče, bývalá manželka však rozhodnutí nerespektovala a i s dětmi zmizela.

    Jennifer Chandler je i s oběma dětmi zavedená v policejní databázi pohřešovaných, podle policie může vystupovat také jako Jennifer Kandlerová.

    Podle Pavla, s nímž Blesk hovořil, je jeho bývalá žena už od dob manželství členkou svědků Jehovových. V roce 2017 Jennifer policie vypátrala v Německu, přesto se ale po ní opět slehla zem.

    Pokud někdo má informace o tom, kde se Barunka s Kristinkou v současnosti nachází, může se obrátit na libovolné policejní oddělení nebo zavolat na linku 158.

    Pavel pátrá po svých dcerách, ty jeho bývalá žena zadržuje v zahraničí. Pavel pátrá po svých dcerách, ty jeho bývalá žena zadržuje v zahraničí. | zdroj Pavel Burda

     

  • 13.Daniela Kýrová

    Daniela Kýrová byla pohledná dívka, krátce před svým zmizením se dokonce zúčastnila soutěže Miss ČR a dostala se do čtvrtfinále. V pátek 19. dubna 1996 napsala Daniela a její přátelé písemné maturitní zkoušky a rozhodli se to oslavit. 

    Koupili si alkohol a posadili se na Karlově mostě. Po půlnoci dívka přátelům sdělila, že si potřebuje odskočit a vydala se směrem ke Kampě. Pak už ji nikdo nikdy neviděl.

    Když se Daniela nevracela, kamarádi ji šli hledat, nechala si totiž u nich všechny své věci. Dívku ale nenašli a proto odjeli za Danielinými rodiči a sdělili jim, co se stalo. Policie vyhlásila pátrání, nebylo ale úspěšné, podívce se slehla zem.

    Po neúspěchu policie najala rodina soukromého detektiva, ani on Danielu nenašel. Navíc zpochybnil výpovědi obou kamarádů, že Danielu hledali po barech.

    Po Daniele policie pátrala v rámci celé ČR  a jejím zmizením se zabýval i Interpol. Danielu se mezi nimi nepodařilo najít, ani  žádné další stopy v dalších letech. Podle jedné z vyšetřovacích verzí se mohla dívka stát obětí obchodu s lidmi, protože byla velmi krásná. Policisté proto pátrali po nevěstincích a i v okolí dálnice E55, žádné výsledky to však nepřineslo. 

    Daniela Kýrová Daniela Kýrová | Policie ČR
    Video  Kde jsou? Krásná Miss zmizela přímo z Karlova mostu  - pdc, icp, Jedlička, Chebotareva
    Video se připravuje ...

  • 14.Galerie:

    Detailně se případy pohřešovaných dětí zabývá podcastová minisérie Kde jsou?, kterou si pro vás připravil Blesk ve spolupráci s Insta Crime Podcastem. Videa najdete na webu Blesku a audioverze na streamovacích platformách.

    Video  Kde jsou? Vrah Romana (†3) uškrtil, znásilnil a schoval do gauče!  - pdc, icp, Jedlička, Čebotareva
    Video se připravuje ...
    Video  Kde jsou? Aničku (†9) odešla ze školy, domů už nevrátila.  - pdc, icp, Carvalho Čebotareva
    Video se připravuje ...

PavelSki ( 25. května 2022 22:17 )

Jinak odpovídám
"zirioges":
V obou případech by okamžitě musela být zveřejňována bez jména a s páskou přes oči či jinak rozmázlou fotkou. Krom toho to hned zveřeňují, v obou případech.

RE: zirioges: Dlouho ji hledaly stovky policistů v okolí bývalé raketové základny Hadačka, ale jestli ji našli živou nebo mrtvou policie nezveřejnila.

PavelSki ( 25. května 2022 21:41 )

Znovu to tu je s původní diskuzí. I mým příspěvkem ohledně Míši M. z 07. 06. 2020 08:18.
Za ním si stojím a bohužel nic se nezměnilo.

jity ( 25. května 2021 13:35 )

Smutný den, hlavně pro ty co se jejich dítě nikdy nevrátilo.

soorry ( 25. května 2021 09:50 )

v Krnově vojáci lopata přehazovali skládku, hledali Karolinu. Vojenské základny, a co takové tábory po Rusácích?? Kdoví co se tam najde. Než se dítě začne hledat, uplyne několik hodin, autem stihnete odjet stovky km, tam se nehledá. Kamery na cestách, v autech by dnes pomohly zjistit pohyb auta. Kdyby některé z dětí žilo, ty dříve ztracené, by byli dospělými lidmi a začali by se sami zajímat, jak to s něma bylo.

Georgenakloneny ( 7. června 2020 11:28 )

mimochodem tu PVOS tedy protileteckou základnu okolo PLZNĚ zmiňovanou HADAČKU jsem znal dost dobře - jenomže se psal Rok 1989 !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání