Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Domácí porod v 7. měsíci skončil smrtí miminka: Lékaře volali až po několika hodinách

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: VaB - 
9. března 2020
11:22

Domácí porod dopadl tragicky. Novorozený chlapeček několik hodin po porodu zemřel. Zachránit se ho nepodařilo ani dvěma přivolaným lékařům. Za zločin usmrcení z nedbalosti jsou stíháni rodiče. Hrozí jim až šest let vězení.

Minulý rok v srpnu došlo na jihu Plzeňska k neštěstí. Šlo o předčasný porod, žena (36) byla v sedmém měsíci. Několik hodin poté, co novorozený chlapeček přišel na svět, začal se jeho zdravotní stav zhoršovat a jemu šlo o život. Na místo proto okamžitě vyrazil záchranářský vrtulník a vyjela i pozemní posádka. 

Chlapečka se dva lékaři snažili oživit několik desítek minut. „I přes veškerou snahu musela lékařka konstatovat smrt,“ popsala to mluvčí záchranky Mária Svobodová. Záchranáři se také museli postarat o matku. „Byla transportována k dalšímu ošetření do nemocnice,“ dodala Svobodová.

Mohlo přežít!

Podle informací Blesku rodila žena v domácím prostředí podruhé. U porodu nebyla přítomna žádná porodní asistentka. Rodina byla podle starostky obce bezproblémová. „Vlastně o nich ani nevíme. Postavili si nový domek a veřejně se nijak neangažují,“ uvedla pro Právo.

Jak uvedl server Novinky.cz, dítě by prý mělo podle soudního znalce až devadesátiprocentní šanci na přežití, rodiče by mu ale museli zajistit adekvátní lékařskou pomoc.

Hrozí jim vězení

Osm měsíců po tragédii obvinila policie manželský pár. „Mohu potvrdit, že v souvislosti s úmrtím novorozence při domácím porodu bylo zahájeno trestní stíhání muže a ženy pro zločin usmrcení z nedbalosti,“ uvedla pro Právo náměstkyně okresní státní zástupkyně Taťana Ulčová. 

Vzhledem k citlivosti ale další informace k případu nepodala. Uvedla však, že rodičům v případě prokázání viny hrozí až šest let vězení. Podle zmíněného deníku vyšetřovatelé kladou rodičům za vinu, že miminku nezajistili řádnou odbornou pomoc. Chlapeček měl zemřít na podchlazení.

Je to riziko!

Jestliže chce někdo provést domácí porod, musí ho provést na místě, kde je možná rychlá pomoc. „Pokud si člověk bez dostatečného odborného vzdělání dovolí uvažovat nad touhle variantou, že to ustojí a dokáže, tak je to prostý hazard se zdravím a životem dítěte i matky,“ řekl Právu gynekolog a soudní znalec Jaroslav Feyreisel.

Ještě větší riziko existuje podle něj u předčasného porodu. „Takové dítě nemá vypracované a dozrálé všechny mechanismy tak dobře, aby jej bylo možné ponechat bez kvalitní zdravotní péče, která se postará o jeho základní životní funkce, jako je srdeční činnost či dýchání,“ dodal lékař. 

1pravda1 ( 9. března 2020 23:49 )

Ty nechodíš na gynekologii? U porodu bez komplikací bývá porodní asistentka v nemocnici a případně zavolá jednoho lékaře... žádné davy tam nejsou, tak se někdy třeba podívej na Malé lásky na Nově.

1pravda1 ( 9. března 2020 23:38 )

Narodilo se o 3! měsíce dříve, víte jak ten drobeček bez podkožního tuku musel vypadat, ONI SI SNAD MYSLÍ, ŽE VYHŘÍVANÝ INKUBÁTOR JE ZBYTEČNOST? ZEMŘEL NA PODCHLAZENÍ, ANI SE O NĚHO NEPOSTARALI V ZÁKLADNÍCH VĚCECH, ZAVŘÍT! A to ani nechci myslet, čím by ho krmili, při předčasném porodu se mateřské mléko neutvoří tak rychle...a dítě sát ani pořádně neumí­....­....­....­....­....­..... podle statistik záchranné služby zemře každé desáté! dítě při domácím porodu, co dodat.

villon ( 9. března 2020 15:34 )

Penys místo pošťáka, ale i tohle je prý dneska v vidění.

andreas ( 9. března 2020 14:21 )

Myslím, že by neviděli nic nového....

villon ( 9. března 2020 14:08 )

Když jsme rodili mi (ve špitále) tak jsem pokaždé dával panáků neúrekom. Ale zůstal jsem pro jistotu v hospodě. Do špitálu ani párem volů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání