Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodinám obětí střelce Vitáska (†42) pomohou slavní sportovci: Darovali své dresy do dražby

Autor: chal - 
22. ledna 2020
20:52

Dva týdny před Vánoci se v čekárně traumatologické ambulance ve Fakultní nemocnici Ostrava odehrála tragédie, která se bez nadsázky dotkla celé republiky. Při řádění šíleného střelce Ctirada Vitáska (†42) zahynulo sedm lidí. Byli mezi nimi i dva zaměstnanci vězeňské služby. Jejich kolegové se rozhodli pozůstalé podpořit mimo jiné unikátní dražbou dresů sportovních týmů. Do aukce se zapojily týmy z celého Česka.

Když se v úterý 10. prosince ráno začala éterem šířit informace o střelbě v areálu ostravské fakultní nemocnice, všichni doufali, že jde pouze o fámu, která se rychle vyvrátí. Bohužel brzy přišla opačná zpráva.

V nemocnici někdo střílel pistolí do lidí. Útočník Ctirad Vitásek v plné čekárně traumatologické ordinace zabil šest lidí, sedmá oběť zemřela po několika dnech v nemocnici.

Vitáskovou rukou zemřeli i dva zaměstnanci vězeňské služby Petr Š. (†39) a Petr L. (†49), který do nemocnice doprovázel svou dceru. Zemřel, když ji před kulkou vyšinutého vraha bránil vlastním tělem.

Rodiny obou zesnulých brzy pocítily, že samy rozhodně nezůstaly – ve všech koutech republiky se vzedmula masivní vlna solidarity, lidé začali pozůstalým posílat peníze, které jim pomohou těžké období překonat.

Pomoc organizuje například Nezávislý odborový svaz Policie ČR (NOS PČR), který pro rodiny vybírá peníze prostřednictvím veřejné sbírky. Pomocnou ruku samozřejmě nabídla i samotná Vězeňská služba, která ve spolupráci se spolkem Život naplno a bez bariér a s NOS PČR uspořádala unikátní aukci sportovních dresů.

Aukce bude oficiálně spuštěna ve čtvrtek 23. ledna, kdy ji v pražském hotelu Amarilis slavnostně zahájí šéf VS Petr Dohnal za doprovodu zástupců některých týmů, které do dražby darovaly své dresy.

Akce se tak zúčastní legendární hráč a prezident vršovických Bohemians Antonín Panenka, útočník fotbalové Sparty Libor Kozák nebo kapitán chomutovských hokejistů Marek Tomica.

Přihazovat budou moci lidé na stránkách aukce až do 24. února, kdy bude dražba ukončena. Vybrané peníze dostanou rodiny zastřelených zaměstnanců vězeňské služby.

Stalin ( 23. ledna 2020 02:33 )

Takovou kravinu to jim nemůžou poslat peníze ze svého ti darebáci sportovci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání