Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prales kácejí, domorodce vraždí: Ochránce přírody postříleli z jedoucího auta

Autor: ČTK - 
8. prosince 2019
09:16

Dva domorodé obyvatele Brazílie zabili v sobotu neznámí ozbrojenci, kteří ve státě Maranhao zahájili palbu na skupinu příslušníků indiánského kmene Guajajara. Tento kmen je známý tím, že chrání amazonský prales před nelegálním kácením.

Domorodci byli přepadeni na silnici nedaleko vesnice El-Betel na severovýchodě Brazílie. Útočníci stáhli okénko auta a začali na indiány střílet, přičemž dva usmrtili a další dva zranili. Násilný čin se odehrál v oblasti, kde byl minulý měsíc při plánovaném útoku zastřelen domorodý ochránce pralesa Paulo Paulino Guajajara. Podle agentury Reuters jsou za násilnosti vůči domorodcům zodpovědní hlavně ilegální těžaři a dřevorubci.

Organizace zastupující domorodé obyvatelstvo již dříve prohlásila, že za stoupající agresi může rétorika brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který dlouhodobě podporuje rozvoj ekonomických aktivit v domorodých oblastech. „Jak dlouho to ještě bude pokračovat? Kdo bude další na řadě?“ uvedla po nejnovějším útoku Sonia Guajajaraová, která koordinuje aktivity domorodých obyvatel Brazílie.

Guajajaraové jsou jednou z největších domorodých skupin v Brazílii, čítají asi 20.000 členů. V roce 2012 založili spolek Strážci lesa za účelem ochrany teritoria Arariboia. „Někdy mám strach, ale musíme pozvednout hlavy a jednat. Jsme tu a bojujeme,“ řekl Paul Paulino letos agentuře Reuters. „Všude se ničí tolik přírody, dobré stromy se dřevem tvrdým jako ocel se kácí a odváží pryč. Musíme náš způsob života zachovat pro budoucnost našich dětí,“ dodal. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání