Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ONLINE: Strůjci apokalypsy v Prešově? Policie poslala do vazby tři dělníky

Aktualizováno -
9. prosince 2019
17:32
Autor: dce, VaB, yks - 
6. prosince 2019
12:50

Slovenským Sídlištěm III. v Prešově krátce po pátečním poledni otřásl výbuch plynu v jednom z místních paneláků. K explozi došlo v jednom z vyšších podlaží ve dvanáctiposchoďovém domě. Záchranáři potvrdili 8 obětí na životech. Jednu se ale stále nepodařilo najít. Ve vazbě skončili tři dělnícim, kteří pracovali na výkopových pracích.

  • Ve slovenském Prešově došlo k explozi 12patrového věžáku!
  • Katastrofa se odehrála ne Slovenském Sídlišti III. krátce po pátečním poledni.
  • Za příčinu byl označen výbuch plynu v jednom z vyšších podlaží 12poschoďového domu.
  • Záchranáři uvedli, že zemřelo 8 lidí. Jednoho z nich ale ještě nenašli. Evakuovány byly desítky osob.
  • V souvislosti s tragédií policie obvinila 3 osoby. Ty skončily ve vazbě.
  • Budova bude muset být podle statiků nejspíš stržena, nebo alespoň čtyři její horní patra.

Výbuch paneláku v Prešově
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:01
7. 12. 2019

Bezpečnostní kamera z nedaleké restaurace zachytila výbuch prešovského paneláku. Došlo k němu pár sekund před 12:13.

 

 

Video  
Video se připravuje ...
13:27
7. 12. 2019

Lidé evakuovaní z okolních bytovek se mohou vrátit pro své věci. Vše nasvědčuje také tomu, že se budou brzy moci vrátit na stálo.

Obyvatelé z poškozeného prešovského paneláku dostali dočasné ubytování. Obyvatelé z poškozeného prešovského paneláku dostali dočasné ubytování.
13:13
7. 12. 2019

Při pohledu na ranní záběry z Prešova se dělá člověku smutno...

Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno. Zničený prešovský panelák v sobotu ráno.
12:37
7. 12. 2019

Záchranáři, hasiči i policie byli na místě prešovské tragédie i během noci.

Video  
Video se připravuje ...
11:37
7. 12. 2019

Podle evidence města Prešov má bydlet v postiženém domě v Mukačevské ulici 96 lidí.

Výbuch paneláku v Prešově.
10:55
7. 12. 2019

Policie uvolnila další fotografie z nočního zásahu. Výbuch poškodil také mnoho aut, která byla zaparkována v okolí. Za pomoci odtahové služby je bude policie během dneška odklízet a uvolňovat tak prostor v okolí domu. 

Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově Záběry z nočního zásahu po výbuchu paneláku v Prešově
10:49
7. 12. 2019

Panelák je podle předběžného ohledání zřejmě odsouzen k demolici. Hasiči se dovnitř dostávají pouze z venku. „Statici jsou na místě od včerejšího večera. Už víme, že potřebujeme shodit minimálně jedno podlaží, které ohrožuje ostatní bloky. Postupně uvidíme, jak nízko budeme muset se shazováním podlaží jít,“ řekl Goliaš. 

10:37
7. 12. 2019
!

Momentálně ještě hledáme poslední, asi už nebohé lidi. Na pracích je nasazena výšková technika. Aktuálně tam pracuje 13 lidí. Je připravený tým na vyhledávání zavalených osob. Zatím je však dovnitř nepustíme, protože vstup do budovy není bezpečný,“ řekl médiím Goliaš.

10:32
7. 12. 2019
!

„Pět mrtvých jsme našli včera, šestou oběť v sobotu ráno. Aktuálně z trosek vysvobozujeme tělo sedmé oběti, zřejmě staršího pána. Ještě o jednom člověku nic nevíme. Ta osoba nemusela být v tom bytě. Doufáme, že nikdo nebyl na návštěvě,“ nechal se slyšet mluvčí hasičů.

10:13
7. 12. 2019

Hasiči budou během dneška dohledávat případné další oběti neštěstí. Záchranáři budou pečlivě prohledávat byt po bytu. Nejprve však musí situaci posoudit statik. Celkem se včera a během noci na zásahu podílela stovka profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří evakuovali a zachránili 39 lidí.

10:07
7. 12. 2019
!

Goliaš potvrdil, že hasiči v roce 2017 nesouhlasili s úpravou domu.  „Byly porušeny předpisy, dům nesplňoval hasičské standardy,“ řekl a postup při rekonstrukci označil za svévůli.

10:01
7. 12. 2019
!

Počet obětí výbuchu paneláku vzrostl na sedm, informoval o tom za zasahující hasiče Ján Goliáš přímo na místě neštěstí. Jednu údajně ještě hledají v troskách. 

9:47
7. 12. 2019

Do Prešova dorazil speciální 220členný tým sociálních pracovníků z Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny. „Řešíme pomoc dětem, starším lidem a obyvatelům, kteří jsou postiženi touto událostí, včetně komplexní psychologické pomoci. Včera lidé řešili bezprostřední ohrožení, ale hlavní část a dopad následků bude nyní,“ řekl člen týmu Ján Hudák.  

9:24
7. 12. 2019

Na internátu strávila noc také 73letá Mária Lehocká, která žije ve vedlejším domě. I ona pocítila výbuch sousedního paneláku na vlastní kůži. „Až mě to odhodilo, když to bouchlo. Znám mnoho lidí z toho domu. Je to obrovská tragédie. A musely to vidět i děti,“ řekla slovenskému deníku SME se slzami v očích bývalá zdravotní sestra. Kdy se bude moci vrátit domů, zatím ale neví.

8:52
7. 12. 2019

Jen krátce po vypuknutí požáru začalo po sociálních sítích kolovat šokující video, na kterém je zachycen pád osoby z hořící budovy. Policie i hasiči opakovaně vyzývali uživatele, aby záběry nešířili dále. 

lekno ( 10. prosince 2019 14:28 )

Existujú a dajú sa zohnať záchranné vaky s bezpečným doskokom aj do 40 m. Lenže to by najprv musela vláda dať na to peniaze. Nepovažujú to za potrebné - vaky do požiarnického vybavenia. Potrebnejšie je napr. vianočné osvetlenie - výzdoba pre palác vrchnej madam za 570 000 eur. Prešovu stačí od nej 5000 eur. A to by ma zaujímalo, čo vlastne dostanú a či vobec niečo dostanú z darovanej sumy, zo sumy od premiéra, i z toho založeného účtu - konkrétne postihnuté rodiny. Požiarne vedenie by aspoň nemuselo alibisticky rečniť, že vaky sa nemohli použiť - mohli sa, lenže žiadne neboli k dispozícii. A zrejme ani nebudú v budúcnosti - NIE SÚ TOTIŽ POTREBNÉ - to je názor požiarníckych "odborníkov" z Prešova ..
http­s://ww­w.ic­brin­dle.co­m/Res­cue-Jump-Cushion

yxunomei ( 10. prosince 2019 13:53 )

Přesně, proč kruci viní nějaký kopáče, kteří kopali potrubí dole a vybouchlo to nahoře? To už ani selský rozum nebere. Jedinou jejich vinou mohlo být to, že u nich došlo k úniku plynu a nenahlásili to. V tom případě je ale na pováženou do jaké míry je to jejich vina, k úniku došlo a dochází. To se prostě stává, děje se to denně a lidi za to sedět nejdou - tady se do toho vložil další faktor a to totální selhání zabezpečení, co jsem četl tak požární předpisy objektu totálně zanedbány. Stavební úpravy nerespektovali úniky, odvětrání šachet kvůli přesně těmto případům. A nikdo s tím nic nedělal? To je komplexní selhání jako prase, podobně jako v Černobylu, výbuch způsobilo "pár" lidí ale smrt tolika lidí zavinilo daleko víc lidí, ne-li celý systém. A jestli s tím nic neuděláte, stále toto bude hrozit, stále vás to vrhá na úroveň zabezpečení ruska.
Každopádně upřímnou soustrast pozůstalým, je to velká tragédie ... a poprosil bych samoserský čecháčky ať radši nepíšou, než sem cpát tyhle blitky co tu píšou, je mi stydno že něco takového roste mezi námi.

lekno ( 9. prosince 2019 19:14 )

A ty že nie si rasista ? - tomik007 - pokrytec zatuchnutý ! Už si tu hodil niekde svoj kec, že si čisto proti rudým komunistúm.. Odrazu schvaľuješ primitívne kydanie na celé Slovensko od mckenzie, ktorý si asi myslí, že je anglosas, len zabudol písať po anglicky !!!

starymlok ( 9. prosince 2019 17:09 )

Idio-te,mezi lidi nepatříš ty, sprostý h.ovado

Evka4 ( 9. prosince 2019 15:36 )

Nejvyšší viník je ten, kdo dal pokyn k pracím, ke kterým měli hasiči výhrady, nepovolili je, a spor se vedl od r.2017.Netrestala bych dělníka, který prokopl plynové vedení, to se stát může. Průšvih je asi na předsedovi SVJ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání