Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ONLINE: Strůjci apokalypsy v Prešově? Policie poslala do vazby tři dělníky

Aktualizováno -
9. prosince 2019
17:32
Autor: dce, VaB, yks - 
6. prosince 2019
12:50

Slovenským Sídlištěm III. v Prešově krátce po pátečním poledni otřásl výbuch plynu v jednom z místních paneláků. K explozi došlo v jednom z vyšších podlaží ve dvanáctiposchoďovém domě. Záchranáři potvrdili 8 obětí na životech. Jednu se ale stále nepodařilo najít. Ve vazbě skončili tři dělnícim, kteří pracovali na výkopových pracích.

  • Ve slovenském Prešově došlo k explozi 12patrového věžáku!
  • Katastrofa se odehrála ne Slovenském Sídlišti III. krátce po pátečním poledni.
  • Za příčinu byl označen výbuch plynu v jednom z vyšších podlaží 12poschoďového domu.
  • Záchranáři uvedli, že zemřelo 8 lidí. Jednoho z nich ale ještě nenašli. Evakuovány byly desítky osob.
  • V souvislosti s tragédií policie obvinila 3 osoby. Ty skončily ve vazbě.
  • Budova bude muset být podle statiků nejspíš stržena, nebo alespoň čtyři její horní patra.

Výbuch paneláku v Prešově
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
6. 12. 2019

Pomyslnou svíčku za oběti neštěstí zapálila na svém facebooku i tenistka Dominika Cibulková.

23:29
6. 12. 2019

Soustrast vyjadřují i umělci

Svou solidaritu s lidmi postiženými katastrofou a soustrast pozůstalým po obětech vyjádřili umělci, kteří pochází z Prešova. Promluvila populární zpěvačka Katarína Knechtová (38), a její kolegové - vítěz Česko Slovenské SuperStar Lukáš Adamec (32) a také hudebník Marián Čekovský (42).

 

Video  
Video se připravuje ...
Zpěvák Lukáš Adamec Porota SuperStar 2020: Marián Čekovský
23:00
6. 12. 2019

Dobrá zpráva v temné chvíli

Premiér Peter Pellegrini oznámil, že město Prešov dostane po tragédii z rezervy předsedy vlády SR milion eur, což v přepočtu cca 25,5 milionu korun.

Slovenský premiér Peter Pellegrini.
22:31
6. 12. 2019

Hyeny parazitují na tragédii

„Je to nepochopitelné, ale i opravdu se může najít někdo, kdo chce využít neštěstí jiných ve svůj prospěch. Psali jste nám, že se po sociálních sítích šíří čísla „zaručeně“ transparentních účtů, které mají sloužit pro oběti prešovské tragédie. Jak jsme už v předcházejícím příspěvku uvedli, město Prešov zřídilo účet, na který můžou lidi přispět pro postižené výbuchem na Mukačevské ulici. Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229 Variabilní symbol: 6122019," uvedla slovenská policie na svém Facebooku.

Výbuch paneláku v Prešově.
21:39
6. 12. 2019

Slovenské Prezídium Hasičských a záchranných sborů (HaZZ) informovalo, že na místě se stále nacházejí hasičské jednotky, které pokračují v lokalizačních pracích. Dohašují skrytá ohniska a ochlazují objekt. Obyvatelé bytovky našli dočasné útočiště v náhradních ubytováních, která zajistilo město Prešov. Na místě se stále nachází tým psychologů, který poskytuje krizovou intervenci. 

21:02
6. 12. 2019

Práce na místě pokračují i v nočních hodinách. Tma hasičům ztěžuje práci.

Výbuch paneláku v Prešově. Výbuch paneláku v Prešově. Výbuch paneláku v Prešově.
20:25
6. 12. 2019

Hasicí práce nadále pokračují a v troskách panelového domu by se mohlo nacházet až šest dalších lidí. Hasiči se k nim nemohou dostat. Informoval o tom slovenský portál Plus Jeden Den. To, že se pohřešují, měli nahlásit jejich příbuzní a známí. 

Noční pohled na poničený panelák v Prešově.
20:08
6. 12. 2019

Ti lidi mluvili o tom, že tam byl někde cítit plyn, což je kritické. Je potřeba se o tom nebavit se sousedy, ale vždy zavolat havarijní službu plynu nebo 112 či hasiče. Proto se do plynu přidávají ty látky, aby byl cítit. V momentě, kdy chodím po době a cítím plyn, tak já bych rozhodně tu havarijní službu zavolal. Opravy a úpravy jsou velmi častá příčina problémů. Velké požáry se často stávají v době, kdy probíhá k úpravám,“ řekl Blesk Zprávám odborník na požární bezpečnost výškových budov Martin Pospíšil.

Video  
Video se připravuje ...
18:56
6. 12. 2019

Do Prešova přijel slovenský premiér Peter Pellegrini a také ministryně vnitra Denisa Saková. Podle policie budou práce na místě neštěstí pokračovat do pozdních ranních hodin. Pellegrini uvedl, že neštěstí si možná vyžádá více než pět lidských životů. „Obrovským problémem je zkolabované schodiště v celém paneláku. Hasiči nemají jinou cestu, než se zvenku dostat do bytů, a proto bohužel dnes nemůže nikdo v tuto hodinu a chvíli říct konečné číslo těch, kteří mohli přijít o život při této velké tragédii,“ řekl slovenský premiér.

Video  
Video se připravuje ...
18:28
6. 12. 2019

Slovenská média citovala jednu z obyvatelek zmíněného domu, která uvedla, že při příchodu domů cítila ve vchodu plyn. Žena také řekla, že na to upozornila dělníky, kteří u bytovky kopali. Po explozi ji z bytu v desátém patře evakuovali hasiči, uvedla ČTK.

Chvíle bezprostředně po tragédii zachytila televize Markíza.
18:25
6. 12. 2019

Neštěstí vyvolalo obrovskou vlnu solidarity. Lidé nabízejí ubytování i materiální pomoc - balenou vodu, oblečení a další potřebné věci.

 

Lidé začali ihned sbírat věci na pomoc lidem, kteří kvůli výbuch přišli o střechu nad hlavou. Lidé začali ihned sbírat věci na pomoc lidem, kteří kvůli výbuch přišli o střechu nad hlavou. Lidé začali ihned sbírat věci na pomoc lidem, kteří kvůli výbuch přišli o střechu nad hlavou.
18:09
6. 12. 2019

Očití svědci bezprostředně po explozi popsali ohlušující ránu i to, co následovalo. „Pak už jsme jen skákali z balkonu, protože nic jiného se už dělat nedalo,“ uvedla pro televizi Markíza žena obývající podle jejích slov byt v prvním patře. Svědci hovořili o tom, že zřícení schodiště odřízlo obyvatelům domu cestu.

Svědci popsali dramatickou situaci na místě. Zborcené schodiště odřízlo obyvatelům cestu do bezpečí.
16:50
6. 12. 2019

Slovenská policie zveřejnila video z místa tragédie.

 

Video  
Video se připravuje ...
16:47
6. 12. 2019

Podle záchranářů byly všechny byty do 8. poschodí prohledány a nikdo další už v nich nebyl nalezen. V pohotovosti je tým pro vyprošťování lidí ze závalů. Připravuje se prohledání okolních domů, které mohla zasáhnout tlaková vlna. 

16:37
6. 12. 2019

„Hasiči momentálně přesouvají výškovou techniku na druhou stranu budovy pro efektivnější hašení. Z důvodu, že statici označili nejvyšší tři patra za nestabilní, vnitřní prostory opouštějí všichni zasahující hasiči. Hašení bude pokračovat z venkovních prostorů,“ informoval slovenský Hasičský a záchranný sbor.

Výbuch plynu ve slovenském paneláku

lekno ( 10. prosince 2019 14:28 )

Existujú a dajú sa zohnať záchranné vaky s bezpečným doskokom aj do 40 m. Lenže to by najprv musela vláda dať na to peniaze. Nepovažujú to za potrebné - vaky do požiarnického vybavenia. Potrebnejšie je napr. vianočné osvetlenie - výzdoba pre palác vrchnej madam za 570 000 eur. Prešovu stačí od nej 5000 eur. A to by ma zaujímalo, čo vlastne dostanú a či vobec niečo dostanú z darovanej sumy, zo sumy od premiéra, i z toho založeného účtu - konkrétne postihnuté rodiny. Požiarne vedenie by aspoň nemuselo alibisticky rečniť, že vaky sa nemohli použiť - mohli sa, lenže žiadne neboli k dispozícii. A zrejme ani nebudú v budúcnosti - NIE SÚ TOTIŽ POTREBNÉ - to je názor požiarníckych "odborníkov" z Prešova ..
http­s://ww­w.ic­brin­dle.co­m/Res­cue-Jump-Cushion

yxunomei ( 10. prosince 2019 13:53 )

Přesně, proč kruci viní nějaký kopáče, kteří kopali potrubí dole a vybouchlo to nahoře? To už ani selský rozum nebere. Jedinou jejich vinou mohlo být to, že u nich došlo k úniku plynu a nenahlásili to. V tom případě je ale na pováženou do jaké míry je to jejich vina, k úniku došlo a dochází. To se prostě stává, děje se to denně a lidi za to sedět nejdou - tady se do toho vložil další faktor a to totální selhání zabezpečení, co jsem četl tak požární předpisy objektu totálně zanedbány. Stavební úpravy nerespektovali úniky, odvětrání šachet kvůli přesně těmto případům. A nikdo s tím nic nedělal? To je komplexní selhání jako prase, podobně jako v Černobylu, výbuch způsobilo "pár" lidí ale smrt tolika lidí zavinilo daleko víc lidí, ne-li celý systém. A jestli s tím nic neuděláte, stále toto bude hrozit, stále vás to vrhá na úroveň zabezpečení ruska.
Každopádně upřímnou soustrast pozůstalým, je to velká tragédie ... a poprosil bych samoserský čecháčky ať radši nepíšou, než sem cpát tyhle blitky co tu píšou, je mi stydno že něco takového roste mezi námi.

lekno ( 9. prosince 2019 19:14 )

A ty že nie si rasista ? - tomik007 - pokrytec zatuchnutý ! Už si tu hodil niekde svoj kec, že si čisto proti rudým komunistúm.. Odrazu schvaľuješ primitívne kydanie na celé Slovensko od mckenzie, ktorý si asi myslí, že je anglosas, len zabudol písať po anglicky !!!

starymlok ( 9. prosince 2019 17:09 )

Idio-te,mezi lidi nepatříš ty, sprostý h.ovado

Evka4 ( 9. prosince 2019 15:36 )

Nejvyšší viník je ten, kdo dal pokyn k pracím, ke kterým měli hasiči výhrady, nepovolili je, a spor se vedl od r.2017.Netrestala bych dělníka, který prokopl plynové vedení, to se stát může. Průšvih je asi na předsedovi SVJ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání