Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na jihu Francie se zřítil visutý most: Zemřela patnáctiletá dívka!

Aktualizováno -
18. listopadu 2019
21:31
Autor: ČTK - 
18. listopadu 2019
14:52

Nejméně jednoho mrtvého a několik zraněných si v pondělí ráno vyžádalo zřícení mostu nedaleko jihofrancouzského města Toulouse. Oznámil to místní list La Depéche du Midi a informaci o mrtvém potvrdili podle agentury AFP hasiči. Do řeky Tarn se podle médií zřítilo osobní auto a nákladní vůz. Zástupce departamentu Haute-Garonne, ve kterém se zřícený most nachází, uvedl, že neštěstí postihlo tři vozy.

Visutý silniční most, který se zřítil, spojoval obce Mirepoix-sur-Tarn a Bessiéres, jež leží zhruba 25 kilometrů severně od Toulouse. Byl dlouhý zhruba 150 metrů a široký pět metrů. 

„Nyní máme jednu 15letou oběť... Její matku, která byla v autě, se podařilo zachránit," uvedl nejdříve prokurátor Dominique Alzéari. O několik hodin později oznámil starosta Mirepoix-sur-Tarn Eric Oget, že zřícení mostu nepřežil také řidič projíždějícího kamionu, který byl předtím pohřešován.

Večer stále nebylo vyloučené, že v řece hluboké až 20 metrů skončilo ještě třetí vozidlo, nebo že na mostě byli těsně před kolapsem také chodci.

Podle zástupce departementu Haute-Garonne Georgese Mérika neštěstí postihlo tři vozy. „Na místě je 60 hasičů," uvedl. Příčina zřícení mostu podle něj není zatím známa. La Depéche du Midi informoval, že na most vjel nákladní vůz, jehož řidič nerespektoval maximální nosnost konstrukce.

AFP označuje pád mostu za pozoruhodný. Vodorovná část stavby skončila v podstatě kompletně na březích řeky či ve vodě. Prokurátor Alzéari uvedl, že poslední důkladná prohlídka technického stavu mostu z 30. let minulého století se uskutečnila v roce 2017, přičemž nebyly odhaleny "žádné strukturální problémy".

Příčina zřícení je předmětem vyšetřování. Podle regionálního listu La Depéche du Midi řidič nákladního vozu nerespektoval maximální nosnost konstrukce. Na most měly zakázaný vjezd vozidla těžší než 19 tun. Francouzský ministr vnitra Laurent Nuñez nicméně při návštěvě místa neštěstí řekl, že zatím nelze potvrdit žádnou hypotézu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání