Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sebevražda nadějného studenta (†24) na pražských právech: Tragédie po státnicích školu mění

Autor: VaB - 
21. října 2019
15:56

Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze řešila obrovskou tragédii. V květnu po neúspěšné státní zkoušce spáchal sebevraždu nadějný a talentovaný student (†24), kterého od státnic vyhodil jeden ze zkoušejících. Fakulta teď chystá změny zkoušení.

Prestižní vysokou školou otřásla tragédie, když jeden ze studentů 17. května spáchal sebevraždu po neúspěšné státní zkoušce. Podle spolužáků byl přitom talentovaný a měl našlápnuto ke kariéře úspěšného právníka. Studium do poslední chvíle dobře zvládal. 

U státnic prošel bez problémů dvěma ze tří zkoušek. Od zkoušejících dostal jedničky. Třetí státnice však dopadla úplně obráceně. Podle studentů práv, které Blesk oslovil, se o profesorovi, který studenta zkoušel, všeobecně ví, že je velmi přísný a u zkoušek vyhazuje. Studenti na něj většinou narazí až v posledních ročnících studia a vědí, co je čeká.

„Podle analýzy akademického senátu patří pan profesor k vyučujícím, kteří udílejí nejhorší známky,“ prozradil tehdy jeden ze studentů čtvrtého ročníku, jenž na přednášky učitele chodil. Profesora, který studenta (†24) nenechal projít zkouškou, děkan Kuklík dočasně stáhl ze zkoušení, a to do té doby, dokud nezjistí, jakým způsobem osudná zkouška měla proběhnout. Pro studenty chce zase fakulta zajistit vyšší objektivitu při zkoušení a chystá změny státní souborné zkoušky.

Je pravda, že zmíněná tragická událost měla na naše debaty vliv, ale prvotním impulzem nebyla,“ uvedl pro Lidovky.cz děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík. Ten hodlá do konce října předložit Akademickému senátu fakulty novelu pravidel pro státnice.

„Každý student by v případě, že projeví zcela zásadní neznalost v některém z dílčích okruhů, měl dokončit celou zkoušku a teprve poté by komise v rámci závěrečné porady rozhodla o jeho klasifikaci,“ zní jedno z pravidel.

Mimo jiné píše děkan také o snahách o vyrovnanější známkování. „Někteří zkoušející jsou mírnější, jiní přísnější, a přitom to ani sami o sobě nemusejí vědět, protože nemají možnost bezprostředního porovnání s kolegy,“ uvádí.

Pro studenty bude navíc od roku 2020 k dispozici také klinický psycholog. Podle předsedy České konference rektorů Petra Skleničky mají s psychologem výborné zkušenosti například na České zemědělské univerzitě.

V minulosti některé instituce změnily podobu státnic. Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd UK zrušil státnice už před třemi lety. Spokojil se s tím, že studenti obhájí diplomovou práci.

Padl také návrh, aby se zkouška nahrávala. „Dospěli jsme k závěru, že tato otázka by se měla rozhodnout na celouniverzitní úrovni,“ uvedla ve svém prohlášení fakulta. 

brokolice ( 1. listopadu 2019 08:56 )

Tohle asi určitě nebyl ten případ,ale v jádru s vama souhlasím. Maturita je dneska skoro až k smíchu...

Monikay ( 23. října 2019 14:47 )

je mi studenta líto, asi to byl zkrat. škoda mladého kluka

.tg.bb ( 22. října 2019 18:23 )

To je síla!

.tg.bb ( 22. října 2019 18:16 )

Namontovat do toho Palacha a oba vzít jednou bolševickou ranou, to chce notnou dávku zloby a demence v jednom. Ty musíš mít místo mozku kynutý knedlík. Ještě že máš blesk, protože kdybys to neventiloval, postřílíš půlku města.

crush ( 22. října 2019 14:06 )

Nejaký zakomplexovaný *** profesor!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání