Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravda o stavu režiséra, který u pramene vdechoval jedy: 40 minut bez kyslíku. Svíjel se a strašně se bál, říká přítelkyně

Režisér Jan Kačena
Režisér Jan Kačena  (Autor: Česká televize)
Autor: dce - 
9. září 2019
10:31

Stav Jana Kačeny, který na začátku září skončil v nemocnici po inhalování výparů z Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních, je podle všeho mnohem vážnější, než to vypadalo původně. Jeho přítelkyně Kateřina popsala, jak je sedmatřicetiletý režisér na tom teď. Prosí také o pomoc - chtějí sehnat lůžko v pražské nemocnici.

K nehodě došlo v neděli 1. září v Mariánských Lázních, kde byl režisér hostem Marienbad Film Festivalu. Podle dostupných informací Kačena sundal poklop šachty u místního Ferdinandova pramene a uvnitř inhaloval výpary CO2. Nakonec ho museli v bezvědomí vytáhnout hasiči v dýchací technice.

Podle Kačenovy partnerky Kateřiny ho záchranáři po vytažení oživovali půl hodiny. "Honza byl bez kyslíku 40 minut. To by laicky znamenalo, že bylo hluboce zasaženo 80 procent jeho mozku. V současném stavu, kdy je v hlubokém kómatu a napojen na přístrojích, se jeho tělo nachází v jakémsi vegetativním stavu, jeho srdce bije, zvládá dýchat, ale jeho vědomí je od nás velice vzdálené," popsala Kateřina.

Jan leží v Plzni na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Čeká ho ale převoz. "V Plzni už ho prostě nechtějí, jelikož nepředpokládají probuzení, chtějí ho umístit na tu dlouhodobou péči. Zároveň bychom byli ochotni vyzkoušet cokoliv alternativního." Z nemocnice by měl putovat na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče do Mostu, kde má trvalé bydliště. Jenže pro něj by byla mnohem lepší Praha, protože zde má nejvíce přátel a známých, kteří ho mohou navštěvovat a poskytnout potřebné impulzy, které by mohly vést k uzdravení.

Jenže... tato oddělení bývají v nemocnicích často plná a je problém sehnat volné lůžko. Tomu právě teď čelí i Kateřina, která se ze všech sil snaží místo pro svého přítele zajistit. Motol režisérovu zoufalou partnerku bohužel odmítl, zbývá jim jen pár možností. Mnohem radši by ale Jana dostali na neurologické oddělení, kde s ním budou pracovat.

Janova přítelkyně je ale dál plná naděje. "Udělal velký krok, protože dneska jsem ho dokázala dvakrát vzbudit, držel mě pevně za ruku, svíjel se a strašně se bál. Krčil čelo, snažil se naklánět ke mně, snažil se dotýkat svou tváří té mojí a u toho byl rozrušený," popsala Kateřina.

"Sestry na to nereagují, ale pro mě to není důležité, protože já vím, že jsem na něj byla napojena a on se nevzdává a bojuje. Je někde hluboko, ale snaží se být tady a my ho známe. Víme, jakej je. Nikdy jsem nevěřila v zázraky a na energie, ale cejtim, že zázraky mohou existovat. Děkujeme všem, kdo nám takhle pomáháte, je to strašně silný! Honza je silnej, to musí zmáknout! Pojď, Honzo, už domů!" dodala Kateřina. V pondělí Jana čekají velké testy, které mají ukázat, zda je jeho mozek ještě schopný regenerace.

europa ( 14. září 2019 07:10 )

"Pan režisér" je už od pohledu pochybná existence. Magor, kterej si to způsobil sám. Takoví nemají právo na léčení z našich peněz. Ať si to léčení zaplatí sám, nebo jeho rodina.

haluzakovnik ( 14. září 2019 02:25 )

Bože lidi, s vás se člověku fakt někdy zvedá kufr, jako by vy jste byli v mládí dokonalí. Odsuzovat to vám jde. Jenže věty které píšete, jsou jedna věc, ale důvod proč je píšete, který často ani vy sami netušíte, já vidím za tou větou. Dáváte pouze najevo svou zamindrákovanost, ubohost, a zjevný psychický diskomfort. Víte.. spokojený člověk popřeje dotyčnému uzdravení a snaží se to pochopit. Kdežto zamindrákovaný ubožák se snaží hojit.. zvláštním způsobem teda..

haluzakovnik ( 14. září 2019 02:20 )

Má rada není lege artis, ale i odborník musí uznat že jistý potenciál zde nepochybně je. Donesla se ke mě zprává spolehlivě věrohodná, kdy na vlastní pěst dostal kámoše z komatu způsobem že mu do kapáku nasypal pervitin. Pervitin podporuje mozkovou činnost velmi intenzivním způsobem, tudíž je zcela pochopitelné že je možné takto člověka doslova vykopnout z kómatu. Ale samozřejmě já nejsem odborník, musím si vymýšlet a jednoznačně se pletu, a pravdu mají všichni ti co tvrdí opak a věříte jim proto že mají diplom.. Bez ohledu na výsledky jejich práce.. Já vycházím vždy z logiky a držím pravdy. Mě nezajímá co je poveleno nebo není, mě zajímají výsledky. Pokud mě pití bělidla a polykání chlorshocku do bazenu zbavilo všech rozjetých zdravotních obtíží za rekordní dobu. Potom je mi úplně fuk kolik toho nějaký odborník vyvěští ze své křištálové koule, popř. kolik toho zopakuje po někom.. Bez vlastní zkušenosti. Doposud se dušovali vědeckými studiemi.. To by ovšem musely být nezávislé. V nejvyšších patrech medicíny jde čistě o zisk a vymklo se to kontrole.. No a nakonec, jsem důkaz toho co píšu já, i ten co je proti mému názoru, zjistěme si zdravotní stav.. s tím že já se o sebe starám čistě sám, nespoléhám na doktory, očkován jsem nebyl 20 let ani proti tetanu, u zubaře jsem nebyl stejně dlouhou dobu i přes ty fatální problémy jaké jsem před 10ti lety měl. Sám jsem se doma ošetřil, lépe než kterýkoli zubař, šetrněji, a místo 70 000,- které nebylo drzé mi říci na klinice jedním dobrákem! Tak mě to vyšlo na cca 1000kč s tím že mi zůstalo vybavení a meteriálu na opravu dalších 20 ti lidí.. Tak kdo je tady pomatený blbec! Přesto jsem si dal tu práci, a místo lákavého nadávání vám, se pořád snažím přimět vás přemýšlet. Někdy trochu nutím, ale vy se mě taky pak neptáte jestli vás chci slyšet skučet a vidět umírat... Takže tak.

diewildek ( 10. září 2019 07:18 )

Je to vůl a dobře mu tak!

J6xa ( 10. září 2019 02:22 )

A kolik už stálo a ještě bude stát léčení té smažky Krampolové? Kolik ona odvedla na daních a platbách, když se celej život válí doma a nepracuje? Ale my ostatní jim to zaplatíme.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání