Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letadlu Smartwings do Prahy ve vzduchu vypověděl motor: Po 2 hodinách dramatu dosedl až na Ruzyni, ale proč?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jiří Krušina)
Aktualizováno -
24. srpna 2019
20:37
Autor: yks - 
24. srpna 2019
13:46

Bezmála 180 lidí na palubě letadla Boeing 737 zažilo ve čtvrtek během letu z řeckého ostrova Samos do Prahy velmi napínavé chvíle. Jejich letadlu totiž ve vzduchu přestal fungovat jeden z motorů. Po údajných neúspěšných pokusech ho znovu zprovoznit bylo rozhodnuto o tom, že stroj bude pokračovat až do cílové destinace. Příští 2 hodiny a 20 minut údajně držel stroj se 176 lidmi na palubě ve vzduchu jen jeden motor.

O nepříjemné závadě, ke které došlo během letu QS -1125 z řeckého Samosu do Prahy, informoval mj. portál Aviation Herald. Podle informací uvedených na jeho internetové stránce letounu Boeing 737-800 během letu přes Egejské moře zcela vypověděl jeden z motorů.

Podle stránek piloti následně sestoupili na nižší letovou hladinu a pokračovali asi 2 hodiny a 20 minut až do cílového letiště v Praze-Ruzyni. V komentářích pod článkem se někteří lidé podivují, proč nedošlo k nouzovému přistání na některém z bližších letišť.

Doporučuje se bezpečně přistát

Jak uvedl web tn.cz podle příručky pro výcvik pilotů Boeingu 737, pokud dojde k selhání motoru nebo musí-li být vypnut, má pilot velící letounu přistát na nejbližším vhodném letišti, na němž lze bezpečně přistát. Pokud tedy letiště má odpovídající vybavení a panuje-li na určeném místě vhodné počasí. Jak uvádí tn.cz porouchaný Boeing Smartwings míjel na své trase několik mezinárodních letišť, a to Soluň, Bělehrad, Záhřeb, Bratislavu Budapešť, případně Vídeň. Přistál ale až v Praze.

Smartwings: Nic jsme neporušili!

„Posádka postupovala v souladu bezpečnostními a provozními postupy pro tyto případy a letadlo v 11:06 hod. bezpečně přistálo v Praze,“ řekla iDNES mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková. Doplnila, že posádka měla situaci pod kontrolou a že je na zvládání podobných případů vycvičená. Tiskový mluvčí pražského letiště potvrdil, že se během letu ani přistání nikdo nezranil. Portál Aviation Herald uvedl, že Boeing se po 17 hodinách mohl vrátit zpátky do vzduchu. 

Rozhodnutí letět s ním dál ve chvíli, kdy nebyl ve stoprocentním stavu ale nahrává nepříjemným spekulacím.

Cestovali jste uvedeným letem? Máte podobnou zkušenost? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz.

Kolotuk ( 28. srpna 2019 08:36 )

A jak se dá pohybovat po lobotomii??

montevideo ( 25. srpna 2019 15:45 )

To už je jako v Rusku. Za chvíli budou létat s jedním křídlem a bez podvozku.

dessy ( 25. srpna 2019 12:23 )

Čím jsem si vysloužila přirovnání k užitečnému zvířeti?

Pohybovenadany ( 25. srpna 2019 02:12 )

Krávo, piš česky

Pohybovenadany ( 24. srpna 2019 22:40 )

A co na to Greta ? Proč tedy nelétají všechna letadla s jedním ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání