Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Chytili jsme velkou zmiji!“ ohlásili hasiči na Vsetínsku: Ne tak docela, krotí jejich nadšení expert

Autor: yks - 
12. srpna 2019
15:43

Hasiči z Choryně, obce nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku, se v neděli na facebooku pochlubili zákrokem proti nebezpečnému jedovatému plazu, který šokoval majitelku rodinného domu. Zásah profesionálů proběhl hladce. Had skončil opět v divočině a nikomu se nic nestalo. Věc má ale úsměvný háček.

„Šok dnes k večeru zažila majitelka rodinného domu v obci Choryně na Vsetínsku, které se do kuchyně francouzským oknem připlazila zmije,“ uveřejnili  hasiči Zlínského kraje na svém facebookovém profilu. 

Bojovníci s požáry reagovali na hlášení vyděšené ženy bez zbytečných odkladů. Profesionální hasiči z Valašského Meziříčí vyjeli do akce. Brzy se jim podařilo hada odchytit a nakonec ho cestou zpátky v klidu vypustili do volné přírody. Jejich příspěvek pak sklidil na facebooku zaslouženou chválu.

Poměrně brzy se ale začali ozývat také lidé, kteří hada poznali. Podle jejich mínění se ve skutečnosti vůbec nejedná o nebezpečnou jedovatou zmiji. Ale o nejedovatou užovku.

Blesk se obrátil na herpetologa Tomáše Bublíka. Ten se proslavil díky odchytu smrtelně jedovaté mamby zelené, která uprchla své pražské chovatelce. Potvrdil Blesku, že v případě „choryňské zmije“ jde skutečně o užovku hladkou, která bývá za zmiji často zaměňována.

Skutek hasičů to ale pochopitelně nijak nesnižuje. Vždyť nešťastného hada v klidu odchytili a nezraněného vypustili do divoké přírody. 

Video  Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání