Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči vyprostili tělo dělníka (†18) uvězněného pod ruinami zdi! Mladík pod závalem zemřel

Aktualizováno -
6. srpna 2019
22:56
Autor: DH, ČTK - 
6. srpna 2019
11:51

Cihlová zeď o váze až 400 kilogramů zavalila v úterý dopoledne mladíka v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku. Muž zemřel. Neštěstí se stalo při stavebních úpravách ve sklepě obytného domu v Hradecké ulici. Hasiči večer tělo za pomoci těžké techniky vyprostili. Statika domu není narušena, neboť zavalené sklepní prostory jsou mimo půdorys domu.

Víc než 12 hodin trvalo, než se hasiči a záchranáři dostali k tělu mladého dělníka, kterého zavalila zeď. Po jeho vyproštění se bohužel potvrdily ty nejhorší obavy. 

„Po více než dvanáctihodinovém zásahu se nám podařilo tělo zavaleného člověka vyprostit. Pomocí sacího bagru jsme ve spolupráci s hasiči záchranného útvaru odsáli asi čtyři kubíky suti a zeminy," sdělila ve 22:15 mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Hasiči za pomocí těžké techniky také rozebrali nestabilní strop v místě závalu. Než se jednotky hasičů vrátily na základny, místo zabezpečily.

Dům, v jehož sklepě k neštěstí došlo, patří městu. Místo závalu bylo ve sklepních prostorech mimo půdorys domu pod chodníkem. „Z toho důvodu není statika bytového domu narušena," řekla Götzová.

„K úmrtí muže ročník 2001 došlo na místě neštěstí," sdělil ředitel krajských záchranářů Libor Seneta. Po dobu vyprošťovacích prací policie v okolí domu omezila provoz.

Starosta Třebechovic pod Orebem Roman Drašnar odpoledne řekl, že usmrcený v podzemí nepracoval sám. „Předělávaly se v celém baráku stoupačky a dnes dělali ve sklepě, řešila se i kanalizace. Pracovali mezi dvěma zdmi a jedna se hnula. Jak byli nízko u základů, hrklo to," vysvětlil Drašnar. Opravu podle něj zajišťovala pro město firma, která si na kopáčské práce najala subdodavatele.

Policie už vyslechla první svědky. „Podle prvotních informací došlo ke zranění při stavebních úpravách," sdělila mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Neštěstí se podle ní stalo v neobydlených sklepních prostorech na rohu ulic Hradecká a Družstevní práce.

Podle Götzové byla zeď, která se na muže zřítila, cihlová a vážila podle odhadů až 400 kilogramů. Hasiči zasahovali pod dohledem statika, protože zřícená zeď byla nosná. „Sklepní prostory jsou zčásti zavalené. Hasiči nyní zabezpečují a stabilizují prostory. Zásah je náročný především na stabilizaci okolí a odstranění sutin," řekla odpoledne Götzová.

SilviaH ( 6. srpna 2019 19:42 )

A to akoze co je za hlupy primitivny komentar

mak ( 6. srpna 2019 18:24 )

To víme! Hasiči je oslovení těch, co zachraňujou...

verka1 ( 6. srpna 2019 16:57 )

Kdo udělal chybu? Majitel domů nebo kdo?
Doktoři mají času dost, o lidi nestojí, mají málo peněz.

vemenozmojistary ( 6. srpna 2019 16:43 )

Proč chybí u Pavla Nedvěda diskuze? On je snad chráněný cigoš???????

55adcb55 ( 6. srpna 2019 15:31 )

Doktor říkal, že s mrtvým je míň papírování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání